Днес се навършват 49 години от смъртта на един от

...
Днес се навършват 49 години от смъртта на един от
Коментари Харесай

20 незабравими цитата от Уинстън Чърчил

Днес се навършват 49 години от гибелта на един от най-големите политици на 20. век – Уинстън Чърчил. Той е смятан за един от най-забележителните държавни ръководители на Англия и за основна фигура във Втората международна война. Oсвен това е офицер в английската войска, историк, публицист и художник. Той е единственият английски министър-председател, получил Нобелова премия за литература и първият чужденец, определен за почетен жител на Съединени американски щати.

В предната линия на политиката за петдесет години, Чърчил заема доста политически и кабинетни постове. Преди Първата международна война служи като министър на стопанската система, министър на вътрешните работи и първи лорд на адмиралтейството в демократичното държавно управление на Аскуит. По време на войната е първи лорд на адмиралтейството, само че пагубната Галиполска акция, която той поддържа, води до неговата оставка. Като първи лорд на адмиралтейството Чърчил гневно се застъпва за привличането на България на страната на Антантата „ непременно “. След това служи за малко на Западния фронт, командвайки 6-и батальон на кралските шотландски мускетари. Връща се в държавното управление като министър на боеприпасите, министър на войната и министър на Военновъздушни сили. След войната Чърчил служи като канцлер на хазната в консервативното държавно управление на Болдуин през 1924-1929, спорно връщайки лирата стерлинга към златния стандарт в нейния предвоенен паритет - ход необятно обсъждан като неточност. Също противоречиви са позициите на Чърчил за увеличеното локално самоуправление на Индия и съпротивата му против абдикацията на Едуард VIII през 1936 година

Вижте още: Най-обичаните цитати от " Малкият принц "

Без да заема държавна служба през 30-те години на предишния век и намирайки се в политическа изолираност, Чърчил неуморно предизвестява за заплахата от въоръжаването на Германия. При експлоадирането на Втората международна война той още веднъж е назначен за Първи лорд на Адмиралтейството. След оставката на Невил Чембърлейн на 10 май 1940 година Чърчил става министър-председател и остава отпред до успеха. Известен е с непоколебимата си позиция за битка против Германската империя, даже когато тя превзема съвсем цяла Европа и през 1940 година заплашва да окупира Англия. Неговият твърдоглав отвод въобще да обмисля проваляне или компромисен мир изиграва решаваща роля, изключително по време на сложните ранни дни на войната, когато Англия е сама в дейната си опозиция против Хитлер. Чърчил изключително се изявява със своите речи и радио излъчвания, които въодушевяват английския народ.

Вижте още: 20 емблематични цитата от „ Мечо Пух “

След като Консервативната партия губи изборите през 1945 година Чърчил става водач на опозицията. След края на войната той пръв заговаря през 1946 година за руската опасност за демократична Европа и тази тирада се счита за начало на Студената война. Той е и труженик за обединяването на Стария континент. През 1951 година още веднъж става министър-председател, до пенсионирането си през 1955. Умира на днешния ден през 1965 година, на 90 - годишна възраст. Оказана му е достойнството на държавно заравяне, трансформирало се в едно от най-големите събирания на държавници в историята. Чърчил се смята от мнозина за един от най-влиятелните хора в английската история.

По случай годишнината от гибелта на Чърчил ще ви представим 20 незабравими негови цитата

Това ще остане в историята. Сигурен съм, тъй като аз самият ще го впиша там.

****

Смелостта с право се смята за първото от човешките качества, тъй като това е качеството, което подсигурява всички останали.

***

Първото обвързване на университета е да учи на мъдрост, а не на професия; на темперамент, а не на техники.

***

Фанатикът е човек, който не може да промени мозъка си и не желае да промени обекта, за който мисли.

***

Всички велики неща са елементарни, а някои от тях могат да бъдат изразени с една-единствена дума: независимост, правдивост, чест, дълг, състрадание, вяра.

***

Най-общо казано, късите думи са най-хубавите, а старите думи са най-хубави от всички.

***

Харесвам прасетата. Кучетата ни се възхищават. Котките ни гледат с надменност. Прасетата се отнасят с нас като с равни.

***

Твърди се, че демокрацията е най-лошата форма на ръководство, след тези, които към този момент са били тествани.

***

Не е задоволително да вършим най-хубавото, на което сме способни - понякога би трябвало да вършим това, което се изисква от нас.

***

Никой не би трябвало да се крие зад тила на някого или да се пробва да избяга, когато заплахата доближава. Ако направиш това, удвояваш заплахата. Но в случай че се изправиш пред нея незабавно и без да трепериш, ти намаляваш заплахата на половина.

***

Лично аз постоянно съм подготвен да изучавам, въпреки че не всеки път съм подготвен да бъда поучаван.

***

Успехът се състои в това да вървиш от една неточност към друга, без да губиш възторг.

***

Отговорността е цената на величието.

***

Има толкоз доста неистини, които се популяризират по света, а най-ужасната е, че половината от тях са истина.

***

Когато орлите са тихи, папагалите стартират да бърборят.

***

Ако истината има доста страни, то лъжата има доста гласове.

***

Балканите създават повече история, в сравнение с могат да употребяват.

***

Всеки си има своя ден, само че нечии дни са по-дълги.

***

Политикът би трябвало да може да предскаже какво ще стане на следващия ден, след седмица, след месец и след година. А след това да изясни за какво това не е станало.

***

С огромно предимство се е сдобил оня, който задоволително рано е направил куп неточности, от които е съумял да се поучи.

Източник: Уикицитат
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР