Днес се навършват 35 години от аварията в АЕЦ Ленин“.

...
Днес се навършват 35 години от аварията в АЕЦ Ленин“.
Коментари Харесай

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил”

Днес се навършват 35 години от повредата в АЕЦ „ Ленин “. По този мотив публикуваме още веднъж изявлението ни с доцент Благородка Велева от Института по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Защото постоянно би трябвало да помним какво ни аргументи незаконното безмълвие на властта тогава.

През 1986 година Благородка Велева е на 27 години – млад академик в Института по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Всяка заран тя прави разбор на проби от въздуха, само че резултатите от тези, взети на 1 май, са много разнообразни, напряко ужасяващи.

- Какви са първите ви мемоари, свързани с повредата в централата?
- Като млад академик тогава правех гама-спектрометричен разбор на проби. На 1 май сутринта резултатите демонстрираха, че става нещо извънредно съществено. Видяхме, че се случва нещо с големи мащаби, каквито до тогава не бяхме измервали.

- Не бяхте ли научили до този миг за Чернобил?
- Тогава нямахме контакти с сътрудници от чужбина, гледахме да се осведомяваме от радио „ Свободна Европа “ и други западни медии. Тогава мъжът ми бе на Черни връх, гледал югославска телевизия и там съобщили, че нещо става, че ще пристигна радиоактивно замърсяване.  Беше доста мъчно да се повярва, до момента в който не видиш с очите си по какъв начин броячът стартира да свети… Не можех да си показва, че е допустимо.

- Какъв беше редът след това, на кого предадохте информацията от проучванията?
- Направихме протоколи, които предадохме на КИАЕМЦ (Комитет за потребление на атомната сила за мирни цели) към Министерски съвет.

- Някой оказа ли ви напън да укривате информация?
- В лабораторията, където вървяха оперативните задания по измерванията, седеше един господин, който настояваше, че няма смисъл да разпространяваме информация, че би трябвало да я проверим неведнъж, да изчакаме, че няма потребност от суматоха. Той беше външен, съгласно мен от тайните служби. Иначе не помня да съм подписвала документ за държавна загадка, както се постановяваше година по-късно. Тогава, с цел да може да публикуваме научна информация, трябваше да сме попълнили декларация, че не застрашаваме националната сигурност.

- Колко време се задържа този нараснал радиоактивен декор?
- Със сигурност в атмосферата стартира да пада бързо, само че на някои места интензивността бе най-висока на 2 май. После имаше изцяло понижение и един второстепенен пик на 9-10 май, от свежа въздушна маса, идваща непосредствено от Чернобил. Но сигурно 1 май не беше ден за митинги.

- Какви бяха равнищата на радиацията тук спрямо да вземем за пример Северна Европа?
- Радиоактивността да вземем за пример покрай Хелзинки, столицата на Финландия, бе по-ниска, макар че там облакът бе дошъл бързо, още на идващия ден след повредата.

- А в Беларус?
- Със сигурност там е доста висока. На някои места и до ден сегашен те би трябвало да ревизират храната с дозиметър. Особено в случай че хората си я създават от личния двор. Там би трябвало да има наложителен радиационен надзор.

- Кои са най-замърсените места в България?
- Рило-Родопският масив, част от Горнотракийската равнина – Стара Загора, Чирпан, в Софийско – Ихтиман и Вакарел са мощно наранени. Като цяло Северна България е по-малко потърпевша. Просто по този начин минаха облаците и концентрацията и до ден сегашен в почвите е доста по-висока  в Южна България. Това да допуснеш да се облъчи цялостен един народ, тъй като не си взел управнически решения за отбрана и предотвратяване от радиацията, каквито имаше в Полша, Австрия и други страни, е незаконно.

- Имат ли директна връзка раковите болести и заболяванията на щитовидната жлеза в България с повредата в Чернобил?
- В проучване на сътрудници от ВМА се приказва за такава връзка, изключително за популацията, което по това време се е хранило с домашно създадено козе и овче мляко. И естествено, при децата. Бе открита директна връзка сред отсрочената радиоактивност, измерена в храни, фуражи, растения, и болестта от рак на щитовидната жлеза при подрастващите деца. Хубавата вест е, че той е от относително по-лесно лечимите ракови болести.

- Значи от 1986 година в България одобряваме по-високи равнища на радиация?
- Със сигурност първата година е по този начин. Според проучвания (виж графиката) в България популацията е най-облъчено през първата година в европейските страни. Това е поради невзетите ограничения, поради лъжата, че не е рисково! Защото не бе спряно млякото, не бяха лимитирани пътищата за постъпленията на радионуклеидите в храните. Това е истината. Освен това при започване на май всичко е зелено – тревата, развили са се зародиши на някои плодове, а и на животните тогава им бе разрешено да пасат на открито. Тогава нямаше никаква възбрана да не се употребява мляко. Чак в средата на май се появиха първите рекомендации да се мият улиците, да се заобикаля да се яде мляко и други



- Кои хора са били най-податливи на чернобилската радиация?
- Критичната група са седемгодишните (виж графиката) – имат задоволителен размер на поемане, само че не и съпротивителни сили - значи хора, родени 1979-1980 година И естествено, да не забравяме неонаталните облъчвания на плода. Става въпрос за бременните дами. И изобщо за децата. Но е значимо къде сте били по това време, дали сте тичали на открито, на село, дали сте яли марули или ягоди, или пък пили мляко. Това беше голяма неистина - да не се осведоми популацията! Помня по какъв начин тогава зам.-министърът на опазването на здравето Любомир Шиндаров се появи пред целия български народ по малкия екран и съобщи, че няма никаква заплаха.

- Какво въздействие оказа тази повреда в България в по-дългосрочен проект?
- В природата в този момент имаме по-високи равнища на централизация на цезий в почвите и оттова – в растенията и храните. Това е голяма неволя и проблем за епохи.



Още за Чернобил и мненията на останалите специалисти, прочетете в  брой 7/2019 година на Списание 8
Купи броя от тук

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР