Днес се навършват 33 години от трагедията, която предизвика аварията

...
Днес се навършват 33 години от трагедията, която предизвика аварията
Коментари Харесай

Чернобил - 33 години след трагедията

Днес се навършват 33 години от нещастието, която провокира повредата в атомната електроцентрала " Чернобил " в Украйна.

На 26 април 1986 година в 01:23 часа локално време в реактор номер 4 на централата в Чернобил, в Северна Украйна, покрай съветската и беларуската граница, избухва пожар. Счита се, че процедурните нарушавания са спомогнали за случая. Едно от тях е незадоволителна връзка сред операторите и чиновниците, отговарящи за сигурността.

Последва най-голямата нуклеарна злополука в историята на човечеството, при която радиация се популяризира над огромна част от Европа, само че най-силно над Украйна, Русия и Беларус, тогава републики на Съюз на съветските социалистически републики.

Официално единствено в Украйна 2.3 милиона души, измежду които 220 000 " ликвидатори ", се водят за " потърпевши от злополуката " в Чернобил.

Бедствието и методът, по който държавното управление реагира на него - заповедта за изтегляне на хората, дадена чак 36 часа след повредата - привлякоха вниманието към дефектите на руската система с безкрайната й администрация и надълбоко вкоренения фасон на секретност.

По-късно Михаил Горбачов споделя, че съгласно него Чернобил е бил

един от основните пирони в ковчега на Съветския съюз,

който в последна сметка рухна през 1991 година

Според отчет на " Грийнпийс ", публикуван преди годишнината, като се базира на беларуско проучване, смъртните случаи от ракови болести вследствие на повредата са 115 000, много повече от данните на Световната здравна организация, която ги прави оценка на 9000.

В изследването на Грийнпийс " се споделя също, че хората, които живеят в региона, не престават да ядат и да пият храни с рисково високи равнища на радиация.

По-специално " мощно нечиста и несъответствуваща за живот е 30-километровата неразрешена зона " към Чернобилската АЕЦ, се споделя в отчета.

Ядрената централа в Чернобил, чийто финален реактор продължаваше да създава електрическа енергия, бе затворена през декември 2000 година.

Смята се, че през днешния ден - 33 години след повредата - към 160 души са се върнали в така наречен " неразрешена зона " към централата с радиус 30 км.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР