Днес се навършват 30 години, откакто култовият екшън Умирай трудно

...
Днес се навършват 30 години, откакто култовият екшън Умирай трудно
Коментари Харесай

`Умирай трудно` на 30: 10 факта за филма, които вероятно не знаехте

Днес се навършват 30 години, откогато паметният екшън " Умирай мъчно " е показан на огромен екран.

На 12 юли 1988 година на прожекция в Лос Анджелис филмът на Джон Мактиърнън е показан пред американски фенове, а 3 дни по-късно и пред останалия свят.

Филмът не е просто класика, в която виждаме ченгето Джон Маклейн, изиграно от Брус Уилис. Той основава самобитен образец за редица други екшъни, които гледахме с интерес през годините - " Под блокада ", 1992, " Скорост ", 1994, " Скалата ", 1996, " Еър Форс 1 ", както и доста, доста други.

Милиони хора израснаха с кино лентата по книгата на Родърик Торп, само че все пак към момента има няколко малко известни обстоятелството, които даже запалените киномани не знаят. Вижте ги:

1. Брус Уилис не е първият избор за ролята

" Умирай мъчно " е филмът, който изстрелва Брус Уилис измежду звездите в киното. Преди да се спрат на него, продуцентите са обсъждали имената на Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Ричард Гиър и Харисън Форд. 

2. Продукцията коства 28 млн. $, а от нея са извоювани колосалните за времето 140 млн. $

За ролята Брус Уилис получава 5 милиона $ - нечувана сума за това време.

3. Франк Синатра отхвърля роля във кино лентата

" Умирай мъчно " е въодушевен от книгата на Троп - „ Nothing Lasts Forever ". Тя пък е продължение на " Детективът " от 1966 година, която две години по-късно излиза на екран с присъединяване на Франк Синатра. По контракт, продуцентите са задължени да предложат ролята на Маклейн на Синатра, само че той отхвърля.

4. " Умирай мъчно " е първият игрален филм на Алън Рикман

Преди това Рикман се появява единствено в малкия екран, само че когато го вижда, ръководителят на кастинга незабавно му предлага ролята на злодея Ханс Грубер.

5. Мечето, което Маклейн носи на децата си за Коледа, в действителност е на режисьора Джон Мактиърнън

Той го употребява още веднъж през 1990 година в " На лов за " Червения октомври ".

6. Във версията на кино лентата, показана в Германия, терористите не са германци

В лентата се загатва, че са " от Европа ".

7. Уилис има проблеми със слуха след сцена от " Умирай мъчно "

За да наподобява по-реалистично, Мактиърнън употребява изключително мощни звукови резултати. По време на сцената, в която Маклейн убива терорист, стреляйки по него през маса, спомагателното озвучаване докарва на Уилис проблеми със слуха.

8. Първоначално действието във кино лентата се развива за 3 дни

Първоначалният сюжет е предвиждал събитията в " Умирай мъчно " да се развиват в границите на три дни, но Мактиърнън е впечатлен от Шекспировия " Сън в лятна нощ ", където историята се разпростира единствено за ден, и взема решение да промени и кино лентата.

9. Последната сцена с хеликоптер е снимана единствено за 2 часа

Последната сцена с хеликтоптер е снимана единствено за два часа, а една от най-големите каскади - тази със детонацията на хеликоптера, е снимана без цифрови резултати и други. Тъй като се тормози за хората, живеещи в региона, Twentieth Century Fox дава на екипа единствено два часа да снимат сцената.

10. Падането на Маклейн в асаньорна шахта е било неточност

Първоначално каскадьорът е трябвало при рухването да се захване за първия вентилационен излаз, само че той траял да пада и се хванал за идващия. Но пък на Мактиърнън сцената и по този начин му харесала и я запазил.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР