Днес се навършват 30 години от свалянето от власт на

...
Днес се навършват 30 години от свалянето от власт на
Коментари Харесай

Навършват се 30 г. от падането на тоталитарния режим на Тодор Живков

Днес се навършват 30 години от свалянето от власт на комунистическия водач Тодор Живков, с което се слага началото на измененията в България и се слага краят на тоталитарния режим у нас.

На днешната дата през 1989 година се организира така наречен Десетоноемврийски пленум, на който Централният комитет на Българската комунистическа партия освобождава Тодор Живков от най-високата служба общоприет секретар в партията (и в държавата), която той заема в продължение на 35 години.

Тази дата се възприема като начало на прехода към народна власт и пазарна стопанска система, макар че еднопартийната система на Българска комунистическа партия (която продължава да е единственият управителен фактор в държавата) е отстранена едвам на идната година, а първите действителни стопански промени са подхванати 15 месеца след пленума.
 Тодор Живков получил нелегално над 1 млн. лева
Тодор Живков получил нелегално над 1 млн. лева

Това е станало сред 1985-1989 година

Десетоноемврийският пленум е определян като прелом или като " конституционна промяна " на държавното управление, а дружно с последвалите събития е именуван и " тихата гражданска война ".

На 18 ноември се организира първият свободен протест, проведен от така наречен неофициални организации, отпред с КТ " Подкрепа " и " Екогласност ", на площада пред Храм-паметника " Свети Александър Невски ".

Опозиционно настроената част от обществото ни не се задоволява с Ноемврийския пленум, той като на него не са взети никакви решения по отношение на политическия плурализъм и премахването на еднопартийната система на Българска комунистическа партия.
 Юнкер: Падането на Берлинската стена - мирна гражданска война, трансформирала хода на историята
Юнкер: Падането на Берлинската стена - мирна гражданска война, трансформирала хода на историята

Когато през есента на 1989 година хората излязоха по улиците, те рискуваха личната си независимост

В резултат на това на 9 декември в София и други градове се организират нови демонстрации с претенции за оставка на приемника на Живков - Петър Младенов, и замяната му с Желю Желев. Планират се нови манифестации. Начело на придвижването застава Съюзът на демократичните сили, основан на 7 декември.

На 14 декември пред Народното събрание се организира многохиляден протест, призован от опозицията, участниците в който упорстват за ускорено унищожаване на член 1 (постановяващ управителната роля на комунистическата партия в България) и деполитизация на държавните институции. В Народното събрание по това време се разисква премахването на член 1, алинея 2 и 3 от конституцията на страната, регулираща безспорната власт на Българска комунистическа партия.
 Стига с митовете за Тодор Живков и „ добрите” сътрудници на Държавна сигурност, прикани Плевнелиев
Стига с митовете за Тодор Живков и „ положителните ” сътрудници на Държавна сигурност, прикани Плевнелиев

Президентът продължава с

Вечерта Петър Младенов прави несполучлив опит за послание към събралото се голям брой хора за спазване на реда. Той е посрещнат с освиркания от хората, на които репликира: " С този екстремизъм ще докарате България до пропастта ".

На влизане назад в парламентарната постройка, обиден от протичащото се, се обръща персонално към Добри Джуров и Минчо Йовчев с репликата " По-добре танковете да дойдат! ".

Тази имитация става причина за оставката му на 6 юли 1990 година след всеобщи митинги, основаване на палатковия Град на истината пред президентството и гладната стачка на студентите в Софийския университет.

Петър Младенов не признава да е изричал тази имитация, само че след експертиза на запис от изказването му , доказващ, че думите са достоверни, той е заставен да се отдръпна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР