Днес се навършват 30 години от една ключова дата за

...
Днес се навършват 30 години от една ключова дата за
Коментари Харесай

Кирил Добрев напомни за ключова дата в историята на БСП

Днес се навършват 30 години от една основна дата за нашата партия. За всички мои млади другари, за по-възрастните, които сте от скоро, а и за тези, които сте, допускам, за малко - на 3 април 1990 година става факт решението на членовете на партията да я преименуват на Българска социалистическа партия.

Малко исторически данни: В началото на 1990 година управлението на партията изпраща до всяка една съществена партийна организация Обръщение, с което стимулира желанието за промяна на името. Промяната е обоснована от нова ценностна ориентировка за разширение на вътрешните и интернационалните контакти.

В референдума вземат участие близо 725 000 членове. Това са 82% от общата членска маса. „ За “ промяна на името са дали своят вот 630 000, „ срещу “ са 92000. Безспорно референдумът е сполучлив.

В отчета си, изнесен по-късно, ръководителят на партията тогава Александър Лилов акцентира, че „ резултатите са значима стъпка към превръщането на партията в марксистка от нов вид с непосредствена историческа цел – либерален социализъм в България “.

БСП не скъсва с предишното, не се отхвърля от своите обичаи, от своите хрумвания, от своите герои, от хилядите починали за един свят на светлина, човечност и правдивост.

Нещо повече, намира сили в себе си да стартира една непостижима за нито една друга партия в някогашния социалистически блок идейна смяна.

Ръководството на партията, подкрепено от редовите членове, издига Българска социалистическа партия на висотата на актуалните европейски партии. Години по-късно Българска социалистическа партия става член на Социнтерна и част от огромното европейско социалистическо семейство.

По пътя на своето историческо развиване нашата партия мина през доста възходи и падения. Имаше своите грандиозни триумфи, страдаше и със своите тежки падения.

С нея се радвахме и тъгувахме и всички ние, тъй като Българска социалистическа партия е нашето семейство. Това не е просто партия. Това е жив организъм, трансформирал се в житейски сателит и вяра за доста българи. Много хора, от вътрешната страна и извън, се опитваха през годините да “убият” този организъм, да го подчинят на еднолична воля или да го трансфорат в непотребен орган на новото демократично общество. Това не им се отдаде.

30 години Българска социалистическа партия е нужна на всеки един социалист, нужна е на всеки един, изпаднал в беднотия и мизерия. Българска социалистическа партия е нужна на всеки един, който е жертва на неправда, нужна е на България. Българска социалистическа партия е нужна такава, каквато всички ние я обичаме – съвременник на времето, съвременна и в днешния ден.
Днес е ден на равносметка. Дали сме почтени да се назовем наследници на тези, направили безкръвно огромната смяна и сложили началото на актуалното развиване на България?

Следваме ли техните завещания, учим ли се от тяхната предвидливост, демонстрираме ли техния темперамент? Имаме ли най-малко парченце от тяхната невзискателност? Нито един от водачите през този 30-годишен интервал не назова себе си модернизатор, тъй като всеки един разбираше, че смяната е процес…..

Днес е ден и за признателност! Благодарност към хилядите членове и симпатизанти на партията, които съумяха в най-тежките години да запазят нейния дух, нейната неотстъпчивост и прогресивно мислене.

Вие успяхте да покажете, че родените на днешния ден три букви – Българска социалистическа партия, са непреходни, неподвластни на конюнктурата, политическите пристрастености и партийния вождизъм. Вие показахте, че е друго да бъдеш приятел с някого и да сте просто „ сътрудници “.

Защото Българска социалистическа партия сме ние – хората!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР