Днес се навършват 28 години от смъртта на легендарния вокалист

...
Днес се навършват 28 години от смъртта на легендарния вокалист
Коментари Харесай

28 години без Фреди Меркюри

Днес се навършват 28 години от гибелта на именития вокалист на рок групата „ Куин” Фреди Меркюри. Той умира на 45 години през 1991 година в Лондон от пневмония и затруднения, провокирани от СПИН.

Музикантът ще бъде запомнен с неповторимия си глас, който покрива четири октави. Истинското му име е Фарук Булсара, роден е през 1946 година в Занзибар и израства там, за малко живее в Индия, след което през 1959 година със фамилията му се реалокират във Англия.



През 1970 година, дружно с Мрайън Мей и Роджър Тейлър образуват именитата „ Куин”. Фреди е този, който предлага името. Групата сменя няколко басиста. Стилът на музикантите непрестанно се мени.

В едно музикално произведение звучат причудливи смесици от рок и опера, източни мелодии и църковна музика. Фреди е ослепителен пианист и държанието му на сцената заразява всички.
Издават изгубена ария на Фреди Меркюри Парчето се споделя „ Времето не чака никого ”
Творчеството на Фреди Меркюри не секва и след гибелта му. През 1995 година е публикуван албумът „ Made in Heaven “ (Създаден в рая). Той съдържа неиздадени студийни записи и импровизации на музиканта и остава отпред на класациите с едноименния сингъл няколко седмици.

Снимка: Getty Images

През 1992 година Меркюри получава посмъртно английската премия за извънреден принос към английската музика. Той е въведен в Залата на славата на рокендрола през 2001 година, определен е за най-хубав артист на всички времена в анкета от 2005 година, проведена от „ Blender” и 18-ти в листата на „ Rolling Stone” за 100-те най-велики артисти на всички времена.
Издадоха невиждан до момента запис на Фреди Меркюри Първоначално песента била част от мюзикъла "Време " през 1986 година, тази версия обаче чака премиерата си десетилетия
През годините той настойчиво и до последно отхвърля заболяването си. Към 1990 година пресата към този момент необятно спекулира по отношение на здравословното му положение, защото той страни от изявленията и обществени изяви.

Клипът към песента „ These Are the Days of Our Lives “ демонстрира доста отслабналия Меркюри в неговите последни подиуми пред камера. Въпреки положението си, Меркюри държи да оказва помощ и да работи с „ Куин” до последно.



Към края на живота си Меркюри стартира да губи зрението си и се утежнява дотолкоз, че да не може да стане от леглото.

Поради влошаващото си състояние, той взема решение да забърза гибелта си, като отхвърля да пие медикаментите си и пие само болкоуспокояващи.
" Бохемска рапсодия " е най-излъчваната в интернет ария на XX век Сингълът е бил излъчен над 1 600 000 000 пъти
На 23 ноември 1991 година Фреди вика мениджъра на „ Куин “ в Кенсингтън, Лондон, и му връчва известие за пресата:

„ Поради големия напън на медиите през последните две седмици, желая да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за правилно да вардя в загадка информацията до момента поради околните ми. Но пристигна моментът моите другари и почитатели по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще поддържат мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят против това извънредно заболяване”, написа Фреди.

24 часа по-късно музикантът умира. Погребението е по зороастрийски бит. Фреди е кремиран.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР