Днес се навършват 26 години от щурма на Народното събрание

...
Днес се навършват 26 години от щурма на Народното събрание
Коментари Харесай

26 години от 10 януари 1997: Правителството на Виденов поискало да вкара войски в София

Днес се навършват 26 години от щурма на Народното събрание по време на всеобщите митинги против ръководството на Българска социалистическа партия през така наречен Виденова зима. Събитията от 10 януари 1997 година водят до края на ръководството на държавното управление на Жан Виденов. Страната е в политическа, икономическа и зърнена рецесия. В студиото на „ Добро утро, Европа “ гостува Илия Лазаров – шеф на кабинета на новоизбрания тогава президент Петър Стоянов, който встъпва в служба на 22 януари 1997 година

„ Сутринта отидохме в 9 часа на работа, както нормално. Някъде към 10 часа пристигна Иван Костов, доста обезпокоен, да не кажа изплашен, тъй като към този момент беше почнало да се събира множеството към Народното събрание. Той помоли Петър Стоянов, дружно със Стефан Софиянски, които бяха любимците на народа, да отидат и да поуспокоят пристрастеностите “, описа по какъв начин е почнал паметният ден Лазаров.

„ Тези лумпени ще ни пометат и нас “ – това била фразата, която употребявал Иван Костов.

„ Бях шокиран “, сподели Лазаров, само че посочи, че не го укорява, тъй като обстановката е била извънредно напрегната.
Това беше чисто революционно обстановка по класическия смисъл на думата. С нелепостите на ръководството, които реализира Жан Виденов и неговото обграждане, унищожиха стопанската система на България и най-важното – нямаше самун.
„ Нямаха никакъв финансов запас. Съсипаха банковата система поради войните с Луканов “, уточни Лазаров.
Бяха довели до цялостен неуспех цялата страна. Народът по натурален път не ги искаше. Нямаше вид те да останат, само че те не го осъзнаваха. На тях им се управляваше.
Някъде към 15 часа паднаха огромните заграждения и хората стигнаха до прозорците на Народното събрание, описа Лазаров.

„ Иван Костов по това време лепеше по прозорците на парламентарната група на Съюз на демократичните сили бележки: „ Това е групата на Съюз на демократичните сили – Не чупете “. Беше доста шокиран “, уточни началникът на кабинета на новоизбрания президент Петър Стоянов.

„ Когато се стъмни, започнаха ексециите. Имаше и доста провокатори, които търсеха ескалацията “, продължи Лазаров.
Ние след това разбрахме, на идващия ден, от среща с военачалник Тотомиров, който тогава беше шеф на генералния щаб, че е имало искане отстрана на държавното управление да вкара войски в София, само че той е отказал изрично. Той е споделил, че без заповед от висшия главнокомандващ няма да предприеме нищо.
По думите на Лазаров най-страшно е било към 18 часа, когато протестиращите са правили опити да влязат през задния вход на Народното събрание.

На 4 февруари 1997 година към 11 часа Георги Първанов и Николай Добрев са отишли при президента с нов кабинет. Президентът Стоянов обаче отказал да го одобри и привиква КСНС за следобедните часове, на който ги разубеждава да оферират нов кабинет и те в последна сметка са върнали празна директория.

Няма прилики сред рецесията и тогава и тази през днешния ден, безапелационен е Лазаров.

Той означи, че главната причина на тогавашните митинги е била икономическата рецесия в страната и добави, че МВФ са предложили да се вкара валутен ръб у нас още напролет на 1996 година

„ Никой не ги караше да изнесат житото на България. Те сами се смъкнаха от власт “, разяснява Лазаров.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР