Днес се навършват 257 години от написването на История славянобългарска

...
Днес се навършват 257 години от написването на История славянобългарска
Коментари Харесай

257 години История славянобългарская

Днес се навършват 257 години от написването на " История славянобългарска " от атонския духовник Паисий Хилендарски. Това е първото произведение на българската историография, написано в Хилендарския манастир и Зографския манастир в интервала 1760–1762 година

Близо 370 години след рухването на българската страна под османска власт величието на Първото и Второто българско царство е съвсем забравено. От монашеската килия на Паисий стартира българското събуждане, новият напредък на концепцията за държавност в съзнанието на народа ни.

Творбата на светогорския духовник Паисий с право е посочена като значим повод за образуването на българското национално съзнание. В дългите години на робството българите изгубват възприятието си за общественост, родината за множеството от тях се е свила до личното им малко градче или селце. Българите са имали велика история и велики царе, само че не са знаели за предишното си.

„ История славянобългарска " е преписвана и излъчена като реликва от ръка на ръка, с цел да постави началото на българското Възраждане. Нейният пръв дубликат е дело на Софроний Врачански (1765).

Известни близо 70 исторически преписа на Паисиевата история. И през днешния ден възпитаници от разнообразни краища на България преписват книгата на скромния духовник.

На 200-годишнинета от нейното основаването - през 1962 година, Паисий Хилендарски е канонизиран за светец от Българската православна черква. В съзнанието на всички българи Паисий е увековечен и от одата на Иван Вазов, част от " Епопея на забравените ". /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР