Днес се навършват 19 години от убийството на сръбския премиер

...
Днес се навършват 19 години от убийството на сръбския премиер
Коментари Харесай

Сърбия се върна 100 крачки назад

Днес се навършват 19 години от убийството на сръбския министър председател и водач на Демократическата партия Зоран Джинджич. Той бе убит от снайперист на 12 март 2003-та година пред входа на постройката на държавното управление в центъра на Белград, напомня БГНЕС.

Атентаторът, офицерът от специфичните елементи на Държавната сигурност Звездан Йованович, получи 40 години затвор. Същата присъда получи и уредникът на убийството - началникът на специфичните елементи Милорад Улемек. Поръчителите и до през днешния ден не са известни.

" Всяка годишнина от убийството на Зоран Джинджич ни припомня къде можехме да бъдем, в случай че това нещо не беше се случило, и къде се намираме през днешния ден. Ако почналите от него промени бяха траяли в Сърбия можеше да има независимост на печата, без значение правораздаване, спазването на човешките и малцинствени права. Стандартът на живот сигурно щеше да бъде доста по-добър от този, който имаме през днешния ден. Щяхме да сме най-малко на равнището на една Словакия. След убийството на Джинджич извървяхме единствено няколко крачки напред, само че се върнахме 100 обратно ". Това сподели най-близкият помощник на Зоран Джинджич Зоран Живкович, който след атентата стана министър председател на Сърбия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР