Днес се навършват 19 години от убийството на първия демократично

...
Днес се навършват 19 години от убийството на първия демократично
Коментари Харесай

Сърбия отбелязва 19 години от антентата срещу Зоран Джинджич

Днес се навършват 19 години от убийството на първия демократично определен министър председател на Сърбия и водач на Демократическата партия Зоран Джинджич.

Той бе погубен със снайпер пред постройката на сръбското държавно управление от Звездан Йованович, член на елитна полицейска част, известна като Червените барети. 

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич и министри от кабинета ѝ поставиха венец на паметната плоча в двора на държавната постройка, където Джинджич беше покосен, оповестиха сръбските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Опозиционната коалиция „ Обединени за успеха на Сърбия “ провежда шествие до гроба на Джинджич, където нейни представители поставиха цветя.

Членове на неговото държавно управление поставиха цветя и венец на паметната плоча в двора на държавната постройка.

Джинджич бе първият министър председател на Сърбия след рухването на режима на Слободан Милошевич през 2000 година и идването на власт на Демократичната съпротива на Сърбия. По-късно той съобщи Милошевич на трибунала в Хага.

По време на неговия мандат стартира развой на демократизация на обществото и на коренни стопански и обществени промени.
За убийството му на по 40 години затвор бяха наказани някогашният пълководец на „ Червените барети “ Милорад Улемек Легия и Звездан Йованович, както и няколко съучастници. Лидерите на така наречен Земунски клан Душан Спасоевич и Миле Лукич бяха убити в полицейска акция при залавянето им, напомня Танюг.

Джинджич бе заровен в Новото гробище на Белград на алеята на заслужилите  граждани в наличието на над 70 задгранични делегации, а в погребалното шествие се включиха над 100 хиляди души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР