Днес се навършват 181 години от рождението Васил Левски. Годишнината

...
Днес се навършват 181 години от рождението Васил Левски. Годишнината
Коментари Харесай

Отбелязваме 181 години от рождението на Левски с прояви в цялата страна

Днес се навършват 181 години от рождението Васил Левски . Годишнината ще бъде отбелязяна с редица прояви в страната.
 
От 9.00 часа в църквата „ Св. Николай “ в родния му град Карлово ще бъде отслужена тържествена света литургия. От 10.00 ч., в двора на храма ще бъдат положени цветя и на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. От църквата ще тръгне литийно шествие, което ще стигне до площад „ 20-ти юли “.
 

В 10.30 часа там ще се състои церемониален обред по издигането на националния байрак и знамето на Карлово. Ще бъде изнесен и молебен за благоденствието на града и жителите му. На площада по традиция ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход „ По стъпките на Васил Левски ”. През целия ден в града ще има културни събития. Вечерта от музея „ Васил Левски “ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, а от 21.00 часа на площада ще се състои тържественият митинг- заря.
 Васил Левски БГНЕС, списък
Пред п аметниците на Левски в страната ще бъдат поднесени венци и цветя , а в Русе ще бъде открит бюст-паметник на Апостола на свободата. В редица градове са планувани разнообразни прояви във връзка годишнината от рождението на Левски.-->

Васил Кунчев е роден в Карлово през 1837 година. След гибелта на татко си 15-годишното момче отива при брата на майка си - архимандрит Василий, който е таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загор а. През 19 59 година е ръкоположен за йеродякон . Решава да се посвети на революционната битка, " захвърля расото " и в начало на 1962 година отива в Белград, където Георги Раковски приготвя Първата българска легия. Заради своите умения Васил Кунчев получава прозвището Левски. Участва в четата на Панайот Хитов, а сетне и във Втората българска легия на Раковски.
 Васил Левски БГНЕС, списък
Левски става е дин от идеолозите на българската национална гражданска война . Негово дело е основаването на Вътрешната революционна организация , която стартира да гради при започване на 1869 година. Апостолът на свободата е уверен, ч е " нашето дело зависи от нашите лични старания ". Той е хванат в Къкринското ханче край Ловеч в края на 1872 година Процесът против Левски е в София, а присъдата му - гибел посредством обесване, е произнесена през януари 1873 година и идващия месец е изпълнена.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР