Днес се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов.

...
Днес се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов.
Коментари Харесай

Честваме 170 години на патриарха Иван Вазов

Днес се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов. Народният спектакъл е възнамерявал поредност от събития за юбилея. За първи път довечера на специфична гала ще бъде връчена и новоучредената премия за нравствен принос на името на писателя.

В 10:30 в Градската градина пред Народния спектакъл столичният кмет Йорданка Фандъкова ще открие галерия с документи и фотоси от живота на Вазов, а по-късно към дома на писателя на столичната улица „ Г.С. Раковски “ ще тръгне шествие с присъединяване на артисти от трупата, интелектуалци и жители.

Шествието ще се спре пред театъра, пред дома на поета, където ще чуем детски осъществявания на две от най-красивите стихотворения – „ Аз съм българче “ и „ Молитва “. След това шествието ще продължи до паметника на Иван Вазов.

В 18 часа в Народния спектакъл на специфична гала ще стане ясно кой е носителят на новоучредената премия за нравствен принос на името на Иван Вазов. Веднага по-късно ще бъде показан документалният филм „ Театър по време на пандемия “ на режисьора Борис Радев, а след прожекцията публиката ще види най-новия театър в афиша на театъра „ О, ти, която и да си... “, отдаден на дамите, вдъхновявали Вазов.

В Пловдив годишнината също ще бъде маркирана с шествие. То е проведено от Народна библиотека „ Иван Вазов “, взаимно с общината, съобщи БНР.

Вазов живее  в Пловдив от 1880 до 1886 година и написа „ Епопея на забравените “, „ Немили-недраги “, „ Чичовци “, стихотворенията „ Българският език “, „ Новото гробище на Сливница “, разказът „ Иде ли? “ и други

Той е бил депутат  в Областното национално заседание на Източна Румелия, председателства  Пловдивското научно книжовно сдружение, издава списание „ Наука “, а дружно с Константин Величков редактират вестник „ Народний глас “, издават първото чисто литературно списание „ Зора “ и книгата „ Българска христоматия “.

Шествието ще потегли  от библиотеката, предвождано от духов оркестър и ще се насочи към паметника на писателя в Дондуковата градина. Пред монумента  ще бъдат поднесени венци и цветя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР