Днес се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев

...
Днес се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев
Коментари Харесай

Отбелязваме 151 години от рождението на Гоце Делчев, риск от провокации в Скопие - Политика

Днес се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев - български бунтовник и идеолог на битките за освобождението на Македония и Одринско от Османско господство.

Властите в Северна Македония вкараха строги ограничения за сигурност в Скопие поради предстоящите групи от България и заканите за блокади по пътищата. Подстъпите към църквата " Свети Спас ", където са положени костите на революционера, за затворени. Опозицията и организиращи се в обществените медии жители готвят разнообразни прояви към църквата. Днес цветя пред саркофага ще могат да сложат единствено делегации и хора, които авансово са записани в Министерство на вътрешните работи, а не всички жители. Това се прави за първи път тази година.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ разгласи, че ще провежда " геройска стража " към църквата.

От страна на управляващите в Република Северна Македония цветя ще постави президентът Стево Пендаровски, а държавна част от делегацията ще бъде водена от премиера Димитър Ковачевски, като в нея са включени още първият вицепремиер, отговарящ за координацията на политическите въпроси и министър на политическата система и връзките сред общностите, Артан Груби, министърът на защитата Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска.

България няма да изпрати публична делегация в Скопие. Само министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев  и заместител министърът на Министерство на вътрешните работи Венцислав Катинов, както и представители на посолството на страната ни в Северна Македония ще бъдат там и ще се поклонят пред гроба на Гоце Делчев, който се намира в църквата " Свети Спас ".

Министерството на външните работи през вчерашния ден опроверга изявление на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, че държавното управление не е получило известие, че българска делегация ще участва на следващия ден на честването на Гоце Делчев. Министерство на външните работи обаче късно през вчерашния ден заяви, че са изпратени три ноти за идването на българската делегация в Скопие. Посолството ни в македонската столица е уведомило публично управляващите в югозападната ни съседка, че публична българска делегация, отпред с вицепремиера Иван Демерджиев, ще постави венец и ще отдаде респект на гроба на Гоце Делчев през днешния ден.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР