Днес се навършват 140 години от създаването на българския лев.

...
Днес се навършват 140 години от създаването на българския лев.
Коментари Харесай

Днес се навършват 140 години от създаването на българския лев

Днес се навършват 140 години от основаването на българския лев. На 4 юни 1880 година е обнародван и влиза в действие Законът за правото на рязане на монети в Княжество България, напомня Българската национална банка.

С този закон се основава националната парична единица "лев ", разграничен на 100 елементи - "стотинки ", и се дефинират тежестта, металното наличие и изображенията на българските монети. От деня на обявяване на закона всички държавни и общински институции в България, както и частните лица, са задължени да одобряват левове и стотинки и да издават документи за парични интервенции със суми в левове и стотинки.

Българска народна банка разгласява на страницата си в интернет клише от декрет 229 на княз Александър Батенберг оповестен в брой 49 на Държавен вестник. Според указа монетата от един лев тежи пет грама, от които четири грама и 175 хилядни от грама са сребро. Златните монети са с номинал 20 лв. - наречени Александър и от 10 лв.. Сребърните монети са с номинал пет, два, един лев, както и от 50 стотинки. Медните монети са с номинал 10, пет и две стотинки.

Българска народна банка пуска в обращение нова банкнота от 10 лв.

С указа държавното управление се упълномощава да вземе ограничения в най-кратко време за "нарязването " на два милиона монети по два лева; 4.5 млн. монети по един лев; три милиона монети по 50 стотинки, 15 милиона монети по 10 стотинки; 10 милиона монети по пет стотинки и пет милиона монети по две стотинки. Решението за това по кое време да се "нарежат " златните монети остава за последваща сесия на Народното събрание, само че въпреки всичко се споделя, че би трябвало да има 10 хиляди монети по 20 лв., 20 хиляди монети по 10 лв. и и 500 хиляди по пет лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР