Днес се навършват 140 години от създаването на българския лев.

...
Днес се навършват 140 години от създаването на българския лев.
Коментари Харесай

Днес се навършват 140 години от създаването на българския лев

Днес се навършват 140 години от основаването на българския лев . На 4 юни 1880 година е обнародван и влиза в действие Законът за правото на рязане на монети в Княжество България.

С този закон се основава националната парична единица " лев ", разграничен на 100 елементи - " стотинки ", и се дефинират тежестта, металното наличие и изображенията на българските монети, осведоми Българска национална банка.

От деня на обявяване на закона всички държавни и общински институции в България, както и частните лица , са задължени да одобряват левове и стотинки и да издават документи за парични интервенции със суми в левове и стотинки.

Първите монети на Княжество България са медните от 2, 5 и 10 стотинки, отсечени през 1881 година През 1882 година са отсечени сребърни български монети от 1 и 2 лева ., а през 1894 година са отсечени златни монети от 10, 20 и 100 лева

През 1885 година е признат закон, който дава на Българска народна банка монополно право да издава банкноти в страната. Според същия закон всички държавни институции са задължени да одобряват българските банкноти.

Първите български банкноти са със златно покритие в размер 1/3 от номинала, като в това съответствие Българска народна банка е задължена да приема тяхната обмяна . Първите български банкноти от 20 и 50 лева са отпечатани през 1885 година

До края на Балканската война са отсечени монети от злато, сребро и медни сплави, включително първите български възпоменателни монети от 1894 година - златните 20 и 100 лева Започват да се секат и разменни монети от неблагородни метали и сплави - в обращение през 1917 година навлизат цинкови, а по-късно и алуминиеви монети.

В навечерието на Втората международна война се секат стоманени монети. По време на Втората международна война се секат 10 типа разменни монети . До 1952 година всички български монети се секат в чужбина. През 1951 година се основава българският Монетен двор и през 1952 година в него България за първи път сама отсича монети.

Допълнителна информация за историята на българския лев можете да видите тук.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР