Днес се навършват 120 години от рождението на режисьора Сергей

...
Днес се навършват 120 години от рождението на режисьора Сергей
Коментари Харесай

120 години от рождението на режисьора Сергей Айзенщайн

Днес се навършват 120 години от рождението на режисьора Сергей Айзенщайн. Той е прочут с филми като " Броненосецът " Потьомкин " и " Александър Невски ", принадлежащи към жанра на политическата агитация.

От позиция на киностилистиката Айзенщайн употребява новаторски похвати при монтажа. Автора е на писания по доктрина на киното.

Режисьорът е роден на 22 януари 1898 година в Рига - тогава част от Руската империя, в семейство от междинната класа. Неговият татко Михаил Айзенщайн, е балтийски немец, прочут локален проектант. Майка му - Юлия Конецкая, е рускиня, щерка на състоятелен търговец. Двамата му родители са православни и Айзенщайн получава християнско образование, само че след налагането на комунистическата идеология в Съветския съюз става неприкрит безбожник.

През 1905 година майка му Юлия напуща Рига и отпътува за Санкт Петербург, като го взима със себе си. Около 1910 година татко му се причислява към тях, само че скоро се развежда с Юлия, която се реалокира да живее във Франция.

Впоследствие Айзенщайн учи архитектура и инженерство в Инженеро-строителния институт в Петербург.

Заедно със състудентите си той се записва доброволец на страната на революцията през 1917 година, което го разделя с татко му. Михаил емигрира в Германия, а Сергей остава в руска Русия. През 1920 година Айзенщайн е изместен на управителна позиция в Минск поради сполучливо пропагандиране на Октомврийската гражданска война.

През 1920 Айзенщайн се реалокира в Москва и стартира кариера в театъра, а по-късно работи като дизайнер за Всеволод Майерхолд.

Първият филм на Айзенщайн - " Дневникът на Глумов ", е сниман през 1923 година с Дзига Вертов като инструктор.

" Стачка " е първият му пълнометражен филм на Айзенщайн, а " Броненосецът " Потьомкин " притегля вниманието на международната рецензия към него. След това Айзенщайн режисира " Октомври " и " Старо и ново " като част от тържествените празненства по случай десетата годишнина от Октомврийската гражданска война. Критиците в чужбина са впечатлени от стилистиката му, само че в Съюз на съветските социалистически републики ракурсите и монтажът, които Айзенщайн употребява, не се харесват на руската кино общественост. Заради това е бил заставен да разгласява публикации със самооценка и уверения, че ще промени метода си на работа, с цел да подхожда на постулатите на социалистическия натурализъм.

През есента на 1928 година Айзенщайн се насочва на пътешестване в Европа със своите сътрудници Григорий Александров и Едуард Тисе. Официално пътуването има за цел запознаване със звуковите филми и показване на известни руски кинодеятели на " капиталистическия Запад ". За Айзенщайн това е опция да види гледки и култури отвън тези на Съветския съюз. През идващите две години той пътува и изнася лекции в Берлин, Цюрих, Лондон и Париж.

През април 1930 година кинокомпанията " Парамаунт пикчърс " му предлага опция да снима филм в Съединени американски щати. Той приема кратковременен контракт за 100 хиляди $ и идва в Холивуд през май 1930 година. Но това съглашение се проваля. Особеният метод на Айзенщайн към киното се оказва несъответстващ с условията на американското кино.

Заради прекараното време на Запад сталиниската кино промишленост гледа на Айзенщайн с съмнение. Както доста други, нарочени за " врагове " на режима, той е въдворен в психиатрична болница - в Кисловодск, през юли 1933 година. Официалната диагноза е меланхолия.

Впоследствие е назначен на преподавателска позиция във филмовото учебно заведение в Москва (ВГИК), където през 1933 и 1934 е началник на курса по образование по сценаристика.

През 1935 той стартира нов план " Поляната на Бежин ", само че нахвърля бюджета и пропуща крайни периоди. Спасението за кариерата на Айзенщайн идва от Сталин. Той заема позицията, че злополуката с " Поляната на Бежин " не е обвързвана с метода на работа на Айзенщайн, а с изпълнителните продуценти, които не са го следили. Накрая виновността е трансферирана на Борис Шумятски, изпълнителен продуцент от 1932 година, който през 1938 е уволнен, задържан, наказан за изменничество и убит.

На Айзенщайн бива даден " още един късмет " и той се заема да снима филм за живота на Александър Невски, с музика от Сергей Прокофиев. Този път обаче му зачисляват и съсценарист, професионални артисти за функциите и асистент-режисьор. Резултатът е филм, който е признат добре в Съветския съюз и му печели Ордена на Ленин и Наградата на Сталин. Филмът бива явна притча и предизвестие за струпващите се сили на Нациска Германия. Няколко месеца след стартирането му Сталин влиза в пакт с Адолф Хитлер и " Невски " е неотложно спрян от прожектиране.

На Айзенщайн е предоставено да режисира " Валкирия " на Рихард Вагнер в Болшой спектакъл. След експлоадирането на войната с Германия през 1941, " Александър Невски " е пуснат още веднъж в кината и реализира интернационален триумф.

Айзенщайн подписва брак с режисьорката и писателка Вера Аташева през 1934 година и остава женен за нея до гибелта си през 1948. (Уикипедия)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР