Днес се навършват 117 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

...
Днес се навършват 117 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.
Коментари Харесай

Навършват се 117 години от Илинденско-Преображенското въстание

Днес се навършват 117 години от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание.

Събитието е връхна точка в национално-освободителната битка на македонските и тракийски българи. Организатор е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО).

През януари 1903 година част от членовете на Централен комитет привикват конгрес в Солун, който взема решение да се вдигне навсякъде въстание в Македония и Одринско. На Смилевския конгрес на Битолския окръг на ВМОРО се взема решение въстанието да стартира в окръга на 2 август (Илинден).

Началото на бойните дейности в Одринско се дефинира за 19 август (Преображение), а Серският окръг би трябвало да се вдигне на 27 септември (Кръстьовден). Въстанието обгръща по едно и също време всички региони на Битолския революционен окръг. Освободени са планински региони на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевската кааза (околия).

В освободеното Крушево е оповестено краткотрайно ръководство, известно под името Крушевска република, която просъществува 10 дни. В града е формирано краткотрайно държавно управление, в което влизат представители на трите общности - българи, власи и гъркомани. Никой не протяга ръка против мирното турско население.

Началото на въстаническите дейности в Битолски окръг дава подтик на революционното придвижване и в Одринска Тракия. Съгласно с решенията на Солунския конгрес за оповестяване на всеобщо въстание в Странджанския регион е призован конгрес в местността Петрова равнища, който създава проект за дейностите и избира основен щаб в състав: Михаил Герджиков, Лазар Маджаров и Стамат Икономов.

На 18 август бойните дейности стартират. Освободени са Василико (дн. Царево) и Ахтопол, изтласкват се турските елементи към Малко Търново и Лозенград.

Според данните на мемоара на вътрешната организация от 1904 година в Битолския и Одринския революционен окръг са станали 239 сражения, в които вземат присъединяване 26 000 въстаници против 350-хилядна армия. В сраженията умират 994 въстаници, опожарени са 201 села, убити са 4600 души от мирното население, а други 25 000 души, поданици от Македония и Одринско, се преселват в Княжеството.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР