Днес се навършват 105 години от първия боен полет, а

...
Днес се навършват 105 години от първия боен полет, а
Коментари Харесай

Шефът на ВВС: Усещам, че доста хора работят за приземяване на авиацията ни

Днес се навършват 105 години от първия военен полет, а изтребителната авиация отбелязва 100 години. Ще бъде ли приземена авиацията ни поради политически борби и взаимни обвинявания в лобизъм, разяснява пред БТВ ръководителят на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков.

- Ген. Стойков, приземена ли е българската авиация?

- Все още не. Надявам се, че няма да бъде приземена, само че имам чувството, че в това отношение работят много хора да се реализира това приземяване. Правим ние всичко допустимо да не бъде приземена и позитивно е, че имаме доставка по контракт с РСК МиГ (руската самолетостроителна компания - б.р.), приказвам за ремонт на МиГ-29. Надявам се, че и другите родове авиация във Военновъздушни сили ще бъдат удължени за употреба с контракти. Визирам транспортния аероплан " Спартан " и контракт за вертолетите Ми-17 и Ми-24 както и на Ан-30. С тези доставки и уповавам се проекти, които има министърът на защитата за подписване за ремонт на самолетите МиГ-29 и Су-25у 25р на зенитните комплекси и радиолокационните станции, да има продължение на задачите и дилемите които са сложени на Военновъздушни сили. В това връзки има светлинка в тунела и се надявам в скоро време тези проекти да бъдат осъществени.

- Колко МиГ-29 имаме?

- Имаме задоволително на брой да обезпечат носенето на бойното дежурство и да обезпечат летателната подготовка на квалифицираните летци, които са позволени и имат несъмнено равнище на подготовка и са позволени до бойно дежурство. Но не са задоволителни да се приучават млади летци, с което да се обезпечи последователност.

- Може ли да се окаже, че ще получим нов военен аероплан и няма да има кой да го пилотира?


- Към сегашния миг нямаме подобен проблем. Имаме задоволително готови летци, които могат да бъдат приучени на новия аероплан и готови млади летци, в случай че процесът за придобиване на нов военен аероплан не бъде прекомерно занимателен.

- Кажете, положителния или неприятния вид за това по какъв начин могат да се развият процесите?

- Мога единствено да предсказвам, тъй като не е взето никакво решение по въпроса откакто комисията приключи своята работа. Не съм осведомен и с отчета, при нас не е пристигнал. Това, което можем да създадем в къси периоди, в случай че ни бъде сложена съответна задача да допълним и прибавим това, което е належащо като документи, с цел да продължи процесът. Ние като експертиза ще създадем нужните корекции, които министърът на защитата ще изиска. Хипотетично в случай че процедурата и схемата за заплащане бъде гласувана до края на годината - предсказвам, само че се надявам това да стане, от началото на идната година, ние ще имаме подготвеност да предоставим нужната документи за изпращане.

- До една година може да завърши процедурата?

- Потвърждавам, само че това зависи от решенията на други равнища.

- Колко МиГ-29 имаме е класифицирана информация, по какъв начин гледате на разновидността да бъдат осъвременени дружно с ремонта?

- Визията за развиването на Военновъздушни сили включва употреба на МиГ-29, Су-25 за интервал, в която е задоволителен за асимилиране и цялостно придобиване за подготовка на новия военен аероплан и осъществяване на всички задачи и запазване на щурмовата авиация. Това е обвързвано и с процеса по придобиване на новия военен аероплан. В момента се организират срещи с РСК МиГ и други съветски компании, които са свързани с възобновяване на авиационната техника и зенитноракетните ни комплекси.

- Колко ще ни коства?

- Нямам информация какво ще бъде контрактувано с съветската страна. На този стадий се приготвят първите срещи, следва проучване на авиационната техника и опциите на нашите авиоремонтни предприятия, чак тогава ще имаме съответни числа.

- Защото има причини, че това задълбочава нашата обязаност с Русия?

- Аз разбирам тези причини, само че при заварено състояние ние имаме авиационна техника, с която носим дежурство и изпълняваме задания. Тя би трябвало да бъде поддържана надеждно до момента в който не намерим различен вид на рационализация. Това заварено състояние не визира глобите, които се подхващат от по-високите институции.

- Вие желаете ли да се наливат пари в модернизацията на МиГ-овете?


- Модернизацията освен на МиГ-овете, а на Су-25 и на вертолетната авиация и транспортните самолети е неизбежна в случай че би трябвало да продължи след 2020 година (тогава би трябвало да бъдат освободени честотите за телекомуникационните оператори). Тя би трябвало да тече паралелно с ремонта, тъй като в противоположен случай те няма да могат да извършват летателна активност.

- А по този начин наречената огромна рационализация на съветските самолети?

- За нас това е нецелесъобразно, откакто имаме визия за придобиване на нов вид военен аероплан.

- Нека ви попитам и за положението на транспортния аероплан " Спартан ", който с изключение на за превоз се употребява за избавяне на живота на хората?

- " Спартанът " и вертолетната база в Крумово са формирования, в които се носи дежурството по аварийно-спасително обезпечаване. Изпълнени са доста полети по подкрепяне на медицински екипи, които правят витално спасяващи интервенции - превозване на заболели, които би трябвало да се доставят от място до център за здравна помощ. Вертолетите нееднократно участваха в гасене на пожари в страната, както и на сложни терени, подпомагайки други институции, които не могат да стигнат в сложни терени и на открито, отвън страната. Показаха, че извършват и третата задача на армията, помощ на популацията в рецесии и бедствия - освен в България, само че и в нашите прилежащи страни. Смятам за извънредно належащо този развой по подписване на контракт както за поддръжка на " Спартана " и поддръжката на вертолетната авиция за извънредно нужни.

- Това са доста пари, за самолета " Спартан " това са най-малко 30 милиона?


- Разбирам, че са доста. Въпрос е на договаряне с италианската страна. Тази техника е нужна, тя подкрепя популацията и с нея и други типове въоръжени сили поддържат подготовката си (скокове на парашутисти, транспортни задания - б.р.) - това са задания, които изпълняваме непрестанно. Може да не се виждат от самото начало, само че участвахме във всички учения на НАТО без отводи и без проблеми. Показахме се почтено. Най-спешно би трябвало да се реши въпросът за транспортната авиация. Сключване на контракт за Спартан и ремонт на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, които вземат участие във всички тренировки и задачи. Говорим за ремонт на изтребителите МиГ-29 и Су-25.Трябва да се удължи тяхната летателна валидност. Самолети като Су-25 и Ан-30, в случай че не се подхващат съответни ограничения да бъде удължена летателната им валидност, стопират в края на тази година! Съгласен съм, че това е обвързвано с намиране на запаси, само че пък ние приветстваме самодейността на министъра на защитата за директно договаряне и понижаване на финансовата тежест.

- Разочароваха ли ви дейностите на комисията в Народното събрание така наречен краткотрайна комисия „ Грипен " и отношението към специалистите?

- Има отрицателни последици във връзка с мотивацията на хората по авиационните формирования.Те се усещат подценени, ненапълно афектирани, и заради тази причина това се отразява на тяхната по-нататъшна мотивация за оставане във Военновъздушни сили.

- Има отлив на водачи, инженери?

- Засега не. Говоря по какъв начин се усещат все още. При всички случаи, в случай че процесите не продължат и се забавят, това може да докара и до отлив. Тогава ще ми е мъчно да предвиждам по какъв начин ще се отрази. Ще е отрицателно и за дилемите сложени на Военновъздушни сили и по опциите за придобиване и поръчване на нов военен аероплан. Защото отрицателното отношение кара хората да търсят другите разновидности за реализация.

- В кое се корени обидата?

- В неналичието на вяра и вероятност за тяхното развиване. Пилотите идват и авиационните експерти, и експерти по ЗРВ и РТВ, те идват с настройката да работят и да виждат кариерно развиване. Не им се дава опция да летят обикновено, да извършват дилемите си обикновено на нов аероплан. Това е тяхната фантазия. Като виждат, че очакванията им са напразни и не могат да бъдат приучени на нов аероплан това са нещата, които ги разочароват и ги карат да гледат на открито и откакто се обрисува дълги години да не намерят вероятност за Военновъздушни сили. Правим всичко това да не се допусне и когато приказвам с тях с изключение на, че им споделям истината, виждам да им вдъхна доверие, че нещата ще се получат.

- Увеличават ли се по този начин предпоставките за произшествия?


- Разбира се, пониженият авиационен запас основава предпоставки за произшествия, това води до застрашаване на полетите. Ние сме надалеч под този най-малко под това условие и това се отразява върху тяхната мотивация и настройка, осъзнавайки моментното положение и надявайки се, че нещата ще се подобрят те към момента имат вяра, че нещата ще се получат, само че не би трябвало въпреки всичко да се надяват на вятъра и да има упования, които очевидно не подхождат с съответните дейности, които сега се подхващат за авиационната техника. Има упования, не чак толкова неприятни, само че това не ме обезверява. Като пълководец ще дам това, което е належащо да продължат процесите.

- Има ли потребност да си изчистите имената, както споделиха някои депутати?

- Аз изрично не одобрявам това мнение и това мнение. Считам, че това, което сме създали като експертиза, дава отговор на спуснатите условия. Заставам изрично зад експертната оценка и разбора, който сме създали в протокола на експертната група.

- Ще стане ли авиацията жертва на тези лобистки политически игри?


- Надявам се това да не е задачата на тези диалози сред другите институции - мощно се надявам, че в края на краищата те ще намерят консенсус в полза на Военновъздушни сили, в полза на страната и в полза на националната сигурност и в края на краищата ще тръгнат и плана на Военновъздушни сили, а и на останалите типове въоръжени сили, защото това е належащо. Ако погледнем и обратно в историята българските Военновъздушни сили от тяхното основаване преди 105 години са имали разнообразни стадии на развиване, имали са моменти на мъчно оцеляване и на напредък. Ние сме запазвали опциите, положението, мотивацията да продължи. Една авиация с 105 години история мъчно може да бъде спряна и приземена. Една изтребителна авиация, която отбелязва 100 години история мъчно ще одобри непознати самолети да носят бойното дежурство по обезпечаване на въздушния суверенитет, съгласно мен, и нас мъчно ще ни приземят.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР