Днес се навършват 105 г. от денят, в който българската

...
Днес се навършват 105 г. от денят, в който българската
Коментари Харесай

На този ден в историята: Честваме 105 г. от Одринската епопея

Днес се навършват 105 година от денят, в който българската войска завладява Одринската цитадела по време на Балканската война от 1912 - 1913 г. 

Атаката започва на 24 март, а две денонощия по-късно българите вършат нещо, което досега се е считало за невероятно - завладяват считана за непревземаема Одринска цитадела.

Нашите другари от съдружие " Българска история " изготвиха обстоен текст на събитията от март 1913 година Прочетете историята на в идващите редове:

На 13 март (26-ти по нов стил) 1913 година по време на кървавата Балканска война българите правят един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на военачалник Георги Вазов непристъпната турска цитадела Одрин е завладяна. В идващите редове ще ви разкажем за трагичните събития към тази славна борба.

През 1912 година България стартира дълго чаканата война за своето обединяване. Идеалът на Царството е политическото единството на всички българи, останали отвън България след Освобождението през 1878 година. Под бойни песни и обществен възторг, родните войски се насочат на освободителна задача против силите на Османската империя.

Още в самото начало на войната българите реализират впечатляващи победи. Царските войски се изправят против ядрото на турските сили и ги обръщат в бягство. Втора войска заема позиции към непревземаемото барикада Одрин и го слага под блокада, до момента в който другите елементи не престават настъплението. След редица сполучливи сражения българските войски се озовават на 30 километра от вражеската столица – Цариград (някогашен Константинопол). Единственият бастион на турската власт остава Одрин, чийто надзор се реализира от султанския гарнизон.

Овладяването на Одрин не е лесна задача. В навечерието на войната османците правят рационализация на крепостта. Отбранителните съоражения са ситуирани на три позиции, които включват окопи, огневи позиции за артилерията, фортове и картечни гнезда. Отбраната ѝ се управлява от един от най-способните турски военачалници – Шукри паша, а на негово разположение е гарнизон от 70 000 бойци, към 500 оръдия и към 40 картечници.

Останалата част от текста може да прочетете тук. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР