Днес се навършват 1008 години от смъртта на българския Цар

...
Днес се навършват 1008 години от смъртта на българския Цар
Коментари Харесай

Десетки се събраха, за да почетат паметта на цар Самуил в София

Днес се навършват 1008 години от гибелта на българския Цар Самуил, покосен от инфаркт при типа на ослепените български бойци след загубата на България при борбата край село Ключ против византийския император Василий Втори.

Представители на Националната гвардейска част и гвардейският внушителен духов оркестър посрещнаха жители, възпитаници, студенти и длъжностни лица на формалната гала в центъра на София, проведена взаимно сред Столична Община и Фондация Българска Памет на доктор Милен Врабевски. Събитието се организира пред открития през 2015 година монумент на цар Самуил, чието основаване бе инициирано и финансирано точно от доктор Врабевски.

Водещи на тържествената стратегия бяха възпитаници от столичното учебно заведение „ Цар Симеон Велики “, с. Иваняне. Специален посетител на събитието беше един от създателите на образователното пособие по история “Моята България ”, основано по самодейност на доктор Врабевски и Фондация Българска Памет - историкът в СУ “Св. Климент Охридски ” проф. доктор Пламен Митев, който срещна присъстващите с забавни обстоятелства за живота и ръководството на цар Самуил. 

„ Щастлив съм, че седем години след откриването на паметника на цар Самуил в столицата още веднъж сме тук, с цел да почетем паметта му. Това място се трансформира в един от знаците на София, напомнящ за величието на българската страна. Всяка една молекула от паметника на Самуил е българска – от спонсора, изработването, гранита, метала от претопени гилзи на български снаряди, до посланието, което би предиздвикало всеки да се гордее с този монумент – всичко е българско! “, показа доктор Милен Врабевски, който през 2015 подари паметника на цар Самуил на Столична Община.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР