Днес се навършват 100 дни от създаването на Националния оперативен

...
Днес се навършват 100 дни от създаването на Националния оперативен
Коментари Харесай

100 дни от създаването на щаба - култови реплики и забрани

Днес се навършват 100 дни от основаването на Националния действен щаб за битка с ковид. От на следващия ден към този момент няма да има брифинги, само че специалистите ще работят до края на годината и ще следят епидемиологичната конюнктура.
Култови реплики
Ето определени реплики от брифингите на ген. Венцислав Мутафчийски и останалите членове на щаба, показващи, че даже в най-мрачните обстановки има място за комизъм.

Шефът на Оперативния щаб г ен. Венцислав Мутафчийски:

„ Не мога да предвиждам по кое време ще бъде пикът, само че очевидно няма да е този месец. Това сигурно мога да го настоявам. Дано да не е през септември, тъй като малко хора ще останат. Малко хора ще могат да дават брифинг. И аз съм жив човек “.

„ По-добре да има опашки от коли на КПП-тата, в сравнение с кервани с военни камиони, изнасящи трупове “. (по мотив забранителния режим за случайни пътувания)

„ Хората над 65 са уязвими. Били привикнали да вървят на Витоша, ами няма да вървят на Витоша”.

„ Едва в края, когато сме на опашката, тогава ще се напише просвета. Сега не е време за просвета, време е за деяние. Няма да откриваме топлата вода.” (по мотив настояването на доцент Атанас Мангъров от Медицинския щаб за по-широката приложимост на бързите тестове).

„ Щабът е на мнение да не се вършат непотребни движения”. (отново във връзка закупуването на повече бързи тестове)

„ Препоръчал съм на всички места да се изключат климатичните и вентилационните системи поради риска от ковид. Дори министър председателят Борисов се топли на едно малко радиаторче. Щом той може, значи и вие можете.”

„ Няма да бъде употребена, това не е цирк”. (отговор на запитване дали ще бъде употребена закритата носилка, купена за случаи на ебола)

„ От три дни се катерим с 10 – 14 % нарастване на заболеваемостта”.

„ След като изпаднат в безусловно ненормалния метод на живот в разгара на епидемията.” (в отговор на въпроса по кое време българите ще се върнат към естествения метод на живот)

Проф. Тодор Кантарджиев–заместник шеф на Оперативния щаб:

„ Като сме пипали пари, значимото е да ги имаме по джобовете си, би трябвало да си дезинфекцираме ръцете.”

„ Ракията и водката правят работа. Важното е градусът да е 40. Напълно убива този вирус. Ако е към 70, мори и другите, летните вируси” (съвет по какъв начин да се прави стерилизация на опаковките)

„ Абе, какво е това иху – аху. Да ми се върне от Италия, където е най-наженето. Пък да събере цяло село, да опише какво е видяла. Е, видя се какво е видяла!” (по мотив фамилното тържество в Ломското село, откъдето потеглиха първите случаи)

„ Казват ми: Кашлям, но нямам температура. Значи е корона. Абе, запитвам аз: Що тогава мерят температурата в цялостен свят”.

„ Възпитаният човек, когато има зараза, няма да се събира по градинките” (по мотив ограниченията за ограничение на заразата)

„ Някои се изричат авторитетно за всякакви неща нищо, че до неотдавна не знаеха какво е РНК и какво ДНК. Ама то се учи в 8-ми клас.

Главният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев:

„ Това е героично блъскане на отворени порти. Никой не пречи на лаборатории да вършат такива проби сега, само че който желае да се прави подобен скрининг, да ми покаже документ, законен, който да предлага да се прави това “. (по мотив настояванията на доцент Мангъров за бързите тестове)

Бойко Борисов

„ Сутрин в 7.00 часа сме тук, до момента в който някои тулупи спят до обед и след това ми пишат постове “.

„ Звъня му в 6:20 и му крещя Айде бе, какъв брой ще те очаквам? Той ми вика: Бръсна си главата, че ще ме дават по малкия екран. “

„ Едни безделници единствено пишат и ме предизвикат и аз им се вързвам. “

„ Един от най-хубавите ми другари да напише заглавие – „ Убиха генерала “. “

„ Без заплата го върша това. Без събота, без неделя.Без заплата. “

„ Защо ген. Мутафчийски е граждански? Дал е да му се изпере униформата. И униформите се перат, не знам дали знаете. Дезинфекцират се. Реплика на премиера Бойко Борисов “.

„ Аз си имам тука едно сакенце, дето го дезинфекцирам, църкам го непрекъснато. Само с него, че така и така, крещя, ще се скапе “.

„ Целият свят работи на проба неточност. Пускаме – затваряме, пускаме – затваряме “.

„ Ето днеска работят планините “.

„ Ако има триумф, ще бъдеме всичките щастливи, в случай че има загуба, ще е единствено моя! “

„ Каква наслада беше през вчерашния ден в щаба като им казахме: Айде няма да слизате “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР