Днес се навършва една година от първата протестна акция на

...
Днес се навършва една година от първата протестна акция на
Коментари Харесай

Движението на жълтите жилетки отбелязва първата си годишнина

Днес се навършва една година от първата протестна акция на придвижването на "жълтите жилетки ". Преди година стачкуващи излязоха в Париж и във други обитаеми места на Франция, с цел да стачкуват против планувано повишаване на цените на горивата. Впоследствие то бе анулирано, само че демонстрациите продължиха всяка събота, напомня Франс прес.

Исканията на стачкуващите се разшириха и даже получиха политическо измерение, а президентът Еманюел Макрон провежда огромен публичен спор в опит да понижи напрежението и да се вслуша в гласа на народа, показва френски издания.

Вчера в Париж и други градове се организира 53-ата протестна акция на придвижването. Във френската столица тя се изроди в конфликти, палежи и вандалски прояви на няколко места - площад Италия, площада на Бастилията и зоната на Халите. Полицията употребява сълзотворен газ и арестува 147 души в Париж, от които 129 остават с мярка задържане под стража.

Министерството на вътрешните работи на Франция активизира сили за 53-ия ден от митингите на "жълтите жилетки "

Протестите в цяла Франция през вчерашния ден изкараха на улицата 28 000 души, като в Париж те бяха 4700.

Сред настояванията на придвижването на "жълтите жилетки " не престават да бъдат тези понижаване на налозите върху продуктите от първа нужда, връщане на налога върху благосъстоянието и референдум за гражданска самодейност.

Полицията в Париж задържа минимум 105 души по време на протестните акции на "жълтите жилетки "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР