Днес сайтът на НИМХ към БАН се отваряше със следния

...
Днес сайтът на НИМХ към БАН се отваряше със следния
Коментари Харесай

Защо България може да остане без прогноза за времето

Днес уеб сайтът на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките се отваряше със следния текст вместо заглавна страница

Още по тематиката
Проект за частни метеорологични станции завоюва 20 хиляди лева премия от център " Ринкър "

Екипът възнамерява да прави и самостоятелни синоптични прогнози, както и да продава станции
15 фев 2018
Столичната община форсира работата по ограниченията против мръсния въздух

Предложенията включват безвъзмезден градски превоз и ограничение на придвижването в някои зони на града в дни с неприятно качество на въздуха
8 фев 2017 Метеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките си избраха заран без превалявания, с цел да излязат на митинг.

Подобно на доста свои сътрудници от академията, от Национален институт по метеорология и хидрология се оплакват от незадоволително финансиране. Конкретното им искане е да бъдат отпуснати още 1.14 млн. лева, които да обезпечат работата на института до края на годината.

" След 9 юли оставаме без пари за ток, вода и нощен труд ", разяснява пред " Капитал " Красимир Стоев, синоптик от Национален институт по метеорология и хидрология. Той добави, че с изключение на финансирането на сегашните интервенции, Национален институт по метеорология и хидрология желае от 2019 година да премине към целево финансиране от страната. Причината - институтът не има вяра, че Българска академия на науките разпределя вярно парите, които им отпускат от страната. От Национален институт по метеорология и хидрология считат, че спомагателните 15 млн. лева, които бяха отпуснати на Българска академия на науките, са били разпределени погрешно, само че към момента има към 3 млн. лева свободен запас в перо " Развитие ".

Въпреки комплицираното си редуциране и относителната си неопределеност, Национален институт по метеорология и хидрология в действителност е много значим. Ето за какво.

България може да остане без прогноза за времето

Ако Национален институт по метеорология и хидрология спре да работи на 9 юли, ще се получи верижна реакция. Институтът е част от три международни организации - Световна метеорологична организация (СМО), Европейска организация по метеорологични спътници (EUMETSAT), Европейски център за средносрочни прогнози (ECMWF). Верижната реакция, която ще се получи, е следната: България ще остане без метеорологични изследвания, след което ще остане и без данни за атмосферните условия.

От там няма да има данни от България за интернационален продан и страната няма да получава информация от центровете за числителни прогнози, което би оставило България без прогноза за времето. Според Стоев, при прекъсване на активността на 9 юли, Национален институт по метеорология и хидрология може да продължи да праща откъслечни данни още към седмица.

Национален институт по метеорология и хидрология заплаща 3 млн. лева такси за участие към трите организации, като най-вероятно ще има санкции сега, в който спре да изпраща информация към тях.

Кой е в заплаха

Освен българските стратегии за прогнози за времето по телевизия и радио, несигурността може да породи проблеми и за локалните уеб сайтове, които се занимават извънредно с това, като sinoptik.bg и dalivali.

Ами интернет приложенията?

Интернет приложенията взимат данни от интернационалните организации, тъй че и тук би изиграла роля верижната реакция. На процедура телефонът ви ще продължи да демонстрира какво е времето в даден български град, само че в случай че няма подадени точни данни от Национален институт по метеорология и хидрология, прогнозата просто ще е с висок късмет да бъде неверна.

Допълнителни проблеми: равнището на реките и преваляванията

Национален институт по метеорология и хидрология дава отговор за редица системи за ранно предизвестие, като да вземем за пример преливане на реките и рискови превалявания. Те са финансирани целево от други институции, като Министерство на околната среда и водите и не е ясно дали и те ще бъдат наранени от идващото прекъсване на работата, само че е мощно евентуално да е по този начин. Това ще заплаши градовете, които няма да могат да се приготвят съответно за идни превалявания.
Отделно Национален институт по метеорология и хидрология работи, само че още не е подготвен, по система за ранно предизвестие за замърсяване на въздуха. Центърът дава отговор и за ранните предизвестия при радиоактивни замърсявания.

Военните могат вероятно да заменят Национален институт по метеорология и хидрология

В случай, че Национален институт по метеорология и хидрология спре да прави прогнози за времето, тази функционалност може да бъде конфискувана от Министерството на защитата, което прави тридневни метеорологични прогнози (могат да бъдат забелязани тук). Според ведомството то може да запълни напълно потенциала на Национален институт по метеорология и хидрология и да изпраща точни метеорологични данни.

Което повдига въпроса - за какво няма някакво обединяване сред две системи с идентични функционалности, което би облекчило бюджета и на двете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР