Днес руският президент Владимир Путин е на еднодневна визита в

...
Днес руският президент Владимир Путин е на еднодневна визита в
Коментари Харесай

Путин и Ердоган откриват сухопътния участък на „Турски поток”

Днес съветският президент Владимир Путин е на еднодневна аудиенция в Турция по отношение на формалното полагане на тръбите от енергийния план " Турски поток " по суша, осведоми ТАСС.

Според Кремъл в Истанбул съветският водач и турският президент Реджеп Ердоган ще вземат участие в публична гала във формат видеоконференция.

" Също ще има среща сред Путин и Ердоган, по време на която ще се разиска задълбочаване развиването на руско-турските връзки, както и сегашни районни и интернационалните проблеми ", разясняват от пресслужбата на съветския водач.

Тази година Путин посети Турция два пъти. И двата случая бяха за присъединяване в интернационалните срещи за Сирия: през април във формат Русия-Иран-Турция и през октомври във формат Русия-Франция-Германия-Турция. Руският президент организира обособени двустранни диалози с Ердоган.

Последната аудиенция на Путин в Турция в чисто двустранен формат беше на 11 декември 2017 година

ТАСС напомня, че през декември 2014 година Русия изостави плана " Южен поток " през България и го замести с тръба с сходен потенциал, която по-късно беше наречена " Турски поток ".

Газпром стартира строителството на морския сектор от тръбата през май 2017 година Той минава по дъното на Черно море до крайбрежието на Турция. Дължината му е 930 километра. Тръбата ще продължи по суша още 180 километра до границата на Турция със прилежащи страни.

Първата тръба е за турския пазар, а втората ще доставя за Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка тръба е 15,75 милиарда кубични метра газ на година. Първите доставки са планувани за края на 2019 година

Газпром разгласи завършването на морския сектор през април 2018 година

Турция е вторият максимален пазар за експорт на съветски газ за Газпром. В момента Русия доставя на страната посредством тръбата " Син поток " и Трансбалканския газопровод. През 2017 година Газпром е доставил на турския пазар 29 милиарда кубични метра газ, което със 17,3% повече от 2016 година

В края на май Газпром и турското държавно управление подписаха протокол за построяването на тръбите на " Турски поток " по суша.

В близко бъдеще Русия ще реши маршрута на втората тръба. В момента се разискват два разновидността. Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария са евентуални пазари.

Газпром смята, че за построяването на " Турски поток " ще се нужни 7 милиарда евро. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР