„Днес разглеждаме връщането за повторно разглеждане на Закона за МВР

...
„Днес разглеждаме връщането за повторно разглеждане на Закона за МВР
Коментари Харесай

Иван Иванов: Промените в Закона за МВР предвиждат дублиране на функции

„ Днес преглеждаме връщането за наново разглеждане на Закона за Министерство на вътрешните работи от президента, с който се дава опция на Министерство на вътрешните работи да охранява избрани категории лица по ред, очакван в други закони. Освен колизията с редица нормативни актове, разказана в претекстовете на президента, тази тематика е неведнъж обсъждана и са предоставени редица съображения. Министерство на вътрешните работи би трябвало да се занимава с действия, които са му предоставени по Конституция и са разказани в Закона за Министерство на вътрешните работи ". Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Иван Иванов от парламентарната естрада.
Иванов предложи Министерство на вътрешните работи в идващите дни и месеци да концентрира своите старания към постигането на неговите главните цели и функционалности - да обезпечава публичния ред в страната и сигурността на жителите: „ Да се намерят решения на проблемите, които да доведат до по-пълноценно действие на органите на Министерство на вътрешните работи по отношение на превъзмогването на битовата престъпност, както и самото организационно положение в Министерството на вътрешните работи - синдикати в Министерство на вътрешните работи обявиха, че са в подготвеност за митинг ". Според него тези проблеми би трябвало да бъдат решавани, а не да се поставят несвойствени функционалности, които в допълнение ще натоварят системата на Министерство на вътрешните работи за извършване на своята активност.
„ С тези промени в Закона за Министерство на вътрешните работи ще се вкара още една конструкция, която ще се занимава с защитата на физически лица. Ще има повтаряне на функционалности и заплаха от конкуренция сред тези служби, а това е неприемливо ", приключи Иван Иванов.

Филип Попов: Цели се НСО да последва ориста на ДАТО
„ Вече имаме образец за повтаряне на функционалности на служби - Държавна организация „ Технически интервенции " и сходната по функционалности и задания работа в ДАНС. Това докара до понижаване на размера на работата на ДАТО, до стесняване на нейния кадрови капацитет, до понижаване на подадените заявките към нея за осъществяване на нейните интервенции ". Това сподели Филип Попов, секретар на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ", от трибуната на Народното събрание.
Според него Министерство на вътрешните работи има задоволително необятен кръг от задания и пълномощия, с цел да се занимава с повтаряне на функционалностите на НСО. „ Непрофесионалното отношение на ръководещите към НСО ще докара на процедура до нейното депрофесионализиране. Това е най-малкото пренебрежение към историята на самата работа и на Република България. Виждате до какво доведете дублирането на функционалности сред ДАТО и ДАНС - същото най-вероятно ще се случи и с НСО ", безапелационен е Попов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР