Днес пускаме на публично обсъждане наредбата, която дава проследимост на

...
Днес пускаме на публично обсъждане наредбата, която дава проследимост на
Коментари Харесай

Държавата иска система за проследяване на вносните хранителни стоки

" Днес пускаме на обществено разискване наредбата, която дава проследимост на питателните артикули по цялата верига за качеството, количествата и за цените в това число ", сподели през днешния ден пред " Нова телевизия " министърът на земеделието Явор Гечев. Той изясни, че системата ще следи пътят на всички вносни храни към българския консуматор.

Подобен указател би оказал помощ при получен сигнал за рискови храни, както и улеснявал контролът върху търговците. Гечев означи, че маслодайният слънчоглед и зърното, които влизат гладко от Украйна в Европейски Съюз, " дебалансират пазара и подбиват и цените, и търсенето " на българските артикули. " Да, ние сме солидарна с Украйна страна, само че цената, която заплати България и българските аграрни производители, е извънредно висока ", акцентира той.

Земеделският министър изясни и по какъв начин ще се бори страната с нелоялните търговски практики. " Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% чиста цена, те ще би трябвало да известяват преди този момент КЗП и Комисия за защита на конкуренцията за този по-голям марж ", сподели Явор Гечев. Той посочи, че по тематиката с тавана на цените занапред предстоят срещи с представителите на питателните вериги в страната.

Министърът на земеделието уточни, че фактически има повишаване на водата за напояване с сред 15 и 300%, само че ръководеното от него ведомство прави всичко допустимо казусът да бъде позволен. " Ще решим казуса, само че първо би трябвало да се срещна с министъра на финансите. Намерили сме вътрешни запаси да компенсираме по този начин водата, че да не се покачва повече от миналогодишната цена ", сподели още Гечев. Като причина за повишаването на водата министърът уточни нарасналите цени на електрическата енергия.

Повече вижте във видеото
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР