Днес проведохме среща с чуждестранен инвеститор, който има интерес да

...
Днес проведохме среща с чуждестранен инвеститор, който има интерес да
Коментари Харесай

Вдигат индустриална зона край Кърджали

Днес организирахме среща с задграничен вложител, който има интерес да влага в Кърджали и дружно разгледахме терените, където следва да се обособи индустриална зона. На този стадий е рано да се оповестяват елементи, само че компанията е огромна - с към 100 млн. евро годишен оборот, като оперира на няколко континента. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на подписването на Меморандум за съдействие сред Областна администрация Кърджали и "Национална компания Индустриални зони” ЕАД за реализирането на плана. Документът бе подписан в наличието на заместник-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, а подписи под него поставиха регионалният шеф на Кърджали Никола Чанев и изпълнителният шеф на Национална компания "Индустриални зони " Антоанета Барес.

"Кърджали е една доста перспективна дестинация, която ще бъде атрактивна за вложителите и която има какво да предложи ", сподели зам.-министър Манолев. По думите му доказателство за това са и цифрите – задграничните директни вложения в предприятията от нефинансовия бранш в област Кърджали за 2015 година възлизат на 176.3 млн. евро. "Обособяването на индустриална зона в Кърджали е план, който ще даде добавена стойност на района и ще е още една причина повече компании да влагат тук. Не по-малко значимо е, че към този момент са приключени огромна част от значимите инфраструктурни планове и има магистрална съгласуваност до летище и пристанище и налична жп инфраструктура ", добави той.

Редица турски компании имат интерес към района, стана ясно още от думите на Александър Манолев. Той разясни, че преди няколко седмици в София се е състоял огромен бизнес конгрес с присъединяване на над 100 компании от България и Турция, които имат интерес да оперират в страната ни. Само за последната година турски компании са вложили у нас над 22 млн. евро. Данните на Българска народна банка демонстрират, че общият размер на вложенията от южната ни съседка за последните 10 години надвишават 835 млн. евро. "Кърджали може и би трябвало да се възползва още по-ефективно от този интерес ", акцентира зам.-министър Манолев. Той добави, че има положителни вероятности и за привличане на гръцки и други вложители поради стратегическото георгафско състояние на Кърджали.

По-рано през днешния ден заместник-министър Александър Манолев, заместник-председателят на Народно събрание Цвета Караянчева, регионалният шеф на Кърджали Никола Чанев и изпълнителният шеф на Национална компания Индустриални зони Антоанета Барес посетиха терена, на който следва да се построи индустриалната зона. Теренът е с обща повърхност от 105 декара и с частично построена довеждаща инфраструктура.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР