Днес продължат възстановителните дейности след бурния вятър вчера в общините

...
Днес продължат възстановителните дейности след бурния вятър вчера в общините
Коментари Харесай

Продължава бедственото положение в Смолян

Днес продължат възстановителните действия след бурния вятър през вчерашния ден в общините Смолян и Баните. Продължава бедственото състояние в общините Смолян и Баните.

" Сега се намираме на пътя за Турен. Тука ситуацията е, думата може би страшна е най-точна. Има доста работа. Основно ще активизиране нашите сили, тъй като има ужасно доста паднали дървета " , разяснява пред БНР кметът на Смолян Николай Мелемов.

 Проблеми в цялата страна поради мощния вятър и снега
Проблеми в цялата страна поради мощния вятър и снега

Вятърът довя затворени пътища и селища без ток и парно

През нощта, след утихването напразно, електрозахранването е възобновено във всички обитаеми места. Все още няма ток само в село Букаците. Днес напъните на екипите ще продължат по почистване от съборените от вятъра дървета отваряне на пътя за смолянското село Турян.

В община Баните без ток са всички обитаеми места като се изключи общинския център Баните, селата Оряховец и отчасти Давидково. Днес екипите на електроразпределителното сдружение ще работят по възобновяване на 10 пречупени стълба от вятъра на електропреносната мрежа.

 Десетки обитаеми места в Добрич са без електричество
Десетки обитаеми места в Добрич са без електричество

Временно е затворен пътят Добрич-Варна поради снеговалеж, мощен вятър и аварирали тежкотоварни коли

На територията на област Добрич към момента има обитаеми места без ток и вода в резултат на зародилите през вчерашния ден повреди заради влошените метеорологични условия. Помпените станции, снабдяващи с вода региона, са към момента с прекратено електрозахранване. По тази причина десетки обитаеми места, както и регионалният град, са с нарушено водоподаване. Ремонтните действия на дежурните екипи на енергоразпределителното сдружение и ВиК сдружението не престават.

Обстановката в Карлово, след вчерашния ураганен вятър, към този момент е спокойна. Във всички обитаеми места електрозахранването е възобновено. Няма проблеми с водоподаването.

Със средства на общината и благодарение на компании от района стартира незабавно възобновяване на най-засегнатите общински обекти. Сред тях е и многопрофилната болничното заведение в Карлово , чийто покрив, в северната страна на постройката падна от мощния вятър. Здравното заведение през днешния ден работи, сподели кметът Емил Кабаиванов.

" Там е развален освен покривът, само че има и счупени слънчеви колектори, с които са топлили вода, климатици, улуци, дограма, само че ще действа болничното заведение. Същото важи и за учебно заведение " Христо Проданов ", където има отчасти увреждане на покрива и там почваме възобновяване, тъй като чакаме до няколко дни да завали и би трябвало да сме съумели да възстановим покривите ", изяснява кметът Кабаиванов.

 Вятърът отнесе покрив на болница и на учебно заведение в Карлово
Вятърът отнесе покрив на болница и на учебно заведение в Карлово

Ток тече по скъсани кабели до село Кърнаре

Засегнати са също постройката на Общината, Центърът за настаняване от фамилен вид, здравната работа и читалището в село Васил Левски. Продължава отстраняването и на паднали дървета и клони. Докладът за вредите, които по предварителни данни ще са над 800 хиляди лв., ще бъде изпратен до Междуведомствената комисия по бедствия , повреди и произшествия, от която ще се чака финансиране, посочи кметът Кабаиванов. Продължава и приемането на сигнали от жители.

Все още няколко селища в Пазарджишка област са с нарушено електрозахранване, в резултат от скъсани електропроводи. Аварийни екипи не престават да работят в Голямо Белово, Сестримо, Блатница и Овчеполци. Предполага се, че казусът ще бъде изцяло отхвърлен в границите на днешния ден. Все още без интернет е огромна част от Пазарджик. През последното денонощие на тел 112 са получени десетки сигнали от жители за падащи мазилки от здания. Обстановката в района се възстановява.

 Вече 216 обитаеми места в Североизточна България имат ток
Вече 216 обитаеми места в Североизточна България имат ток

Без електрозахранване остават 24 обитаеми места в двете най-засегнати области - 15 в Добрич и 9 в Габрово
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР