Днес приключва визитата на папа Франциск в Тайланд, откъдето той

...
Днес приключва визитата на папа Франциск в Тайланд, откъдето той
Коментари Харесай

Пет любопитни акцента от визитата на папата в Тайланд

Днес завършва визитата на папа Франциск в Тайланд, откъдето той ще отпътува за Япония. По този мотив Франс прес показва пет любопитни акцента от визитата.

При слизането си от самолета в сряда вечерта в Банкок папата беше посрещнат от специфичен човек - неговата братовчедка, 77-годишната монахиня Ана Роса Сивори - мисионерка, която живее от 50 години в Тайланд и управлява там девическо учебно заведение. Ана Роса придружаваше Франциск през всички стадии от визитата му в страната, в това число и по време на срещата му с крал Рама Десети. През цялото време монахинята се обръщаше към папата с "Хорхе ", каквото е неговото същинско име.

Папа Франциск: Пазете дамите и децата
При посещаване на будистки храм през вчерашния ден вечерта Светият отец съблюдава традицията, като смъкна обувките си и остана единствено по черни чорапи. Този негов жест беше положително коментиран в обществените мрежи. В храма папата се срещна с висшия тайлански будистки патриарх Сомдеж Фра Маха Муневонг, който пък от самото начало беше необут.

Днес папата участва на междурелигиозна среща в тайландски университет, в която участваха будисти, мюсюлмани, хиндуисти, сикхи и католици. След срещата християнски артисти образуваха спонтанен хор с млади мюсюлмани от Южен Тайланд и изпяха две балади, особено композирани за случая.

За двете литургии, отслужени в Банкок, папата избра да носи копринени казули - едната алена, а другата жълта. Всяка една беше украсена със комплицирани тайландски претекстове, известни като канок, които участват на всички места в тайландската просвета - върху облекла, върху творби на изкуството, върху мебели. Църковните одежди бяха ушити особено за папата в манастир в Банкок. Там бяха ушити и още 200 църковни одежди за кардиналите и епископите, участвали на всички стадии от визитата на папата в Тайланд.

Литургията на Франциск на националния стадион в Банкок през вчерашния ден пък завърши с музикален театър, в който участваха няколкостотин възпитаници в обичайни костюми. Пред очевидно изтощения папа танцьорки с разноцветни чадъри и актьори с маски и сламени шапки извършиха разнородни номера, а най-после участниците в спектакъла "нарисуваха " с телата си Пая Нага - митично фолклорно творение с формата на змия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР