Днес приключи регистрацията на партиите и коалициите за местния вот

Днес приключи регистрацията на партиите и коалициите за местния вот ...

Регистрацията на партиите и коалициите за местните избори приключи.


Днес приключи регистрацията на партиите и коалициите за местния вот тази есен. 65 партии и 8 коалиции са подали документи за участие във вота.

На 24 септември изтича срокът за регистрацията на номинираните за кметове и общински съветници. След тази дата ще стане ще стане ясен пълният списък с имена на кандидатите за за местна власт.

Тези избори ще са рекордно скъпи – над 70 млн. лева. Средствата ще отидат за повишаване на възнагражденията на работещите в общинските комисии, които не са повишавани от 2011 г., както и за засилена охрана.

В бюлетината на тези избори партиите и коалициите ще бъдат подредени с номера от 1 до 100. За да няма объркване при преференциите за общински съветници, номерата ще започват от 101 и ще продължават в зависимост от броя на общинските съветници в дадена община, обясниха от ЦИК. Най-голяма е София с 61 общински съветници.

Гласоподавателите трябва да внимават как ще отбележат и предпочитанията си. „Ако вие не отбележите партията или коалицията и отбележите само общинския съветник, гласът ще е недействителен”, посочи пред БТВ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Източник: novini.bg