Днес приключи 69-то и последно издание на Берлинале“ с директор

...
Днес приключи 69-то и последно издание на Берлинале“ с директор
Коментари Харесай

Берлинале 2019: Краят на една ера

Днес завърши 69-то и последно издание на „ Берлинале “ с шеф Дитер Козлик, който 18 години заемаше този пост. Другата година за главната селекция на фестивала ще дават отговор Мариете Ризенбийк и Карло Катриан. Общата вяра е, че двамата ще могат да балансират изборите си и това да проличи в качеството на селектираните филми.

В традицията на фестивала, филмът, който завоюва „ Златна мечка “ има много пробен темперамент. Наградата отиде при Надав Лапид за „ Синоними “ , израелският филм в конкуренцията.

Няма по какъв начин да не усетим политическата уместност в този избор. На пръв взор бихме могли по този начин да си разбираем успеха, само че филмът в действителност съумява да сътвори забавна атмосфера- за мен персонално на смесени усеща. Лентата споделя за млад евреин, който напуща Тел Авив и отива в Париж с желанието да забави идентичността си и даже майчиния си език.

На фена излиза наяве, че режисьорът подлага на критика мощно Израел и враждебния темперамент на страната. Наричам кино лентата пробен, тъй като ни предлага много провокативни подиуми, иронични алегории и неконвенционална динамичност сред героите. Объркана съм, тъй като стават доста нелогични и необясними развития в сюжета. Започва завладяващо, само че след това да вземем за пример основният воин има от нищото квартира в Париж, „ Макбуук “, само че яде спагети за 1.75 всеки ден, тъй като няма пари.

„ Синоними “ е персонална изповед на Надав Лапид, остра рецензия към родината му, само че и към парадокса на днешна Франция. Определено доста по-добър избор от предходната година с „ Не ме докосвай “, само че уви предвидим. „ Сребърна мечка “ взе френският филм „ By the grace of God ” на Франсоа Озон. За мъжка и женска роля бяха справедливо наградени китайците - Уанг Джингчун и Йонг Мей. „ Systemsprenger ” бе отличен със „ Сребърна мечка “ за „ Откриване на нови вероятности “.

Така приключи „ Берлинале “, с положителни и слаби филми, само че правилен на берлинското си, ъндърграунд, без значение чувство. Очакваме юбилея следващата година!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР