Днес приемаме един от най-важните документи за краткосрочното развитие на

...
Днес приемаме един от най-важните документи за краткосрочното развитие на
Коментари Харесай

Бюджетът на община Казанлък мина първо четене

„ Днес одобряваме един от най-важните документи за краткосрочното развиване на община Казанлък. Бюджетът има рекордна за община Казанлък рамка - в размер на 66 996 693 лв., с близо 15% повече от 2019 година ", разгласи кметът Галина Стоянова на съвещанието на локалния парламент през днешния ден. Тя акцентира, че 2020-а ще е белязана с издължаване на заемите и с осъществяване на обществените политики със лични средства. 
Малко над 39 милиона лв. са делегираните държавни действия, съвсем 28 милиона лв. са заложените доходи от локални активност. „ За да осъществим начертаните политики, би трябвало да дофинансираме държавните действия в размер на над 2 600 000 лв. “, означи Стоянова. Преходният излишък в бюджета е два пъти по-голям през 2020 година 4 893 391 лв., което ще разреши финансовата стратегия да е в размер на 9 252 414 лв..
Основните политики, които оферират кметът Стоянова и екипът й са няколко. Увеличение с 10% на заплатите в общинската администрация и общинските звена от 1 януари, за което са планувани в допълнение 721 хиляди лв. в бюджета. 114 хиляди са заложени за 10-процентно нарастване и на заплатите на културните институти. С 14 на 100 се усилват възнагражденията на медицинските сестри в общинските заведения и с съвсем 18 на 100 - на помощния личен състав в детските ясли.
Още при започване на мандата си Галина Стоянова разгласи, че бюджетът ще извършва обществена политика, ориентирана към хората. Сред акцентите на тазгодишния бюджет е повишение на качеството на хранене на децата в детските заведения, даването на ваучер за еднократна помощ за закупуване на пелени за новородените деца, понижаване цената на купона за хранене от детската Кухня-майка.
Предвидено е двойно нарастване на средствата, които общината дава за образование на лекари специализанти. В общинската стратегия ще бъдат включени и медицинските сестри и акушерки специализанти. До 30 хиляди - също двойно нарастване, са планувани за програмата „ Ин витро ”, по която до предходната година са се родили 14 бебета. Това също е част от политиката на община Казанлък предпочитано да работи за младите фамилии в общината.
В проектобюджет 2020 е заложено 20-процентно нарастване на дотацията за спортните клубове, чиято цел е да се подтиква всеобщият спорт измежду децата. С 22 на 100 повече са е плануваните средства за пенсионерските клубове. 
Ще продължи и реконструкцията на просветителната и уличната инфраструктура - ще се приключи Северната обходна дъга, планувана е цялостна реорганизация на ул. “Войнишка “ и на квартала, северно от нея, с цел да се оформи цялото пространство в ж.к. “Левски “ след замяна на водопроводната мрежа. Кметът заяви, че с разкриване на строителна площадка този четвъртък стартира и осъществяването на надлеза „ Катекс ". Предстои осъществяването и на огромния туристически атракцион „ Светът на траките “.
" В рамките на рационалното с този бюджет се надявам да откликнем на всички потребности освен на града, само че и на обитаемоте места “, заключи Галина Стоянова и акцентира, че всички направени оферти са съветвани с политическите партии и на публично разискване, а след  извършеното в края на предходната година публично разискване бюджетът е съгласуван и с потребностите на жителите. 
Общинският съвет одобри на първо четене проектобюджета на Казанлък с 27 гласа „ за “, 0 - " срещу " и 8 - " въздържали се ", а на 6 февруари е планувано второ четене, за което оферти могат да се вършат до края на януари. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР