Днес президентите на Русия и САЩ ще се срещнат за

...
Днес президентите на Русия и САЩ ще се срещнат за
Коментари Харесай

Няколко часа преди ключовата среща Байдън - Путин: Какви са очакванията

Днес президентите на Русия и Съединени американски щати ще се срещнат за първи път. Това става на фона на мощно влошени връзки. Двете страни нямат посланици в столиците си, а Русия неотдавна включи Съединени американски щати в формалния лист на " вражески " страни.

Руски публични лица пък са обект на американски наказания. Не би трябвало да забравяме и словесните престрелки, откакто през март Джо Байдън използва думата " палач " във връзка с Путин.

3000 публицисти от целия свят ще отразяват тази среща. Сред тях е и специфичният делегат на БНТ- Александър Марков.

Срещата ще стартира единствено след няколко часа във вила на брега на Женевското езеро. Очаква се към 11:30 в Женева да кацне президентът Владимир Путин, откакто това през вчерашния ден стори Джо Байдън. Срещата е значима заради ред аргументи. Това е първата среща от 2018 година, когато се срещнаха президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин. Значима е и заради тематиките, които ще бъдат обсъждани. Не на последно място заради изразената подготвеност от двете страни да реализират постоянни взаимоотношения.

Стратегическата непоклатимост, механизмите за надзор върху нуклеарните въоръжения и киберсигурността, редица районни и интернационалните спорове, ограниченията за битка с пандемията и климатичните промени са единствено част от тематиките, които се чака да бъдат разисквани сред Владимир Путин и Джо Байдън.

През последните години връзките по оценката на двамата водачи са достигнали най-ниската си точка от края на Студената война. Досега двете страни си постановиха няколко кръга наказания, изгониха си дипломати и прибраха посланиците си за съвещания.

И въпреки всичко през последните 10 дни Джо Байдън подвигна конгресно утвърдени наказания против върху строителството на газопровода " Северен поток 2 " сред Русия и Германия, който минава по дъното на Балтийско море. Като знак беше разчетен фактът, че Украйна не беше поканена на срещата на върха на НАТО в Брюксел. От своя страна Владимир Путин изтегли немалка част от военните, които бяха струпани по руско-украинската граница през април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР