Днес президентът продължава консултациите с представителите на парламентарните групи в

...
Днес президентът продължава консултациите с представителите на парламентарните групи в
Коментари Харесай

ДПС при президента: Изгубихме 20 дни след изборите, в които първите две партии влязоха в популизъм

Днес президентът продължава консултациите с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно заседание. На " Дондуков " 2 дойдоха ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и сътрудника му Йордан Цонев.

" На предходни съвещания бяхте донесли таблица с процентното съответствие сред другите парламентарни партии и предрекохте, че ще реализираме още веднъж същия резултат. Оказахте се прав. Още тогава призовахте за нов взор върху политическия развой в страната и търсене на разнообразни подходи за образуване на ръководещо болшинство. Заложихте в предизборната си акция нуждата да се търси разговор, разсъдък и компромис. Според мен това е една от аргументите да затвърдите солидното си наличие в българския парламент. Като партия с огромен и богат парламентарен опит, бих желал да чуя оценката ви за политическите процеси в 49-отото Народно събрание и по какъв начин оценявате опцията за сформиране на държавно управление, доста значим въпрос. Имаме две доста значими задания - сформиране на постоянно държавно управление с необятна парламентарна поддръжка допустимо най-рано и законодателната активност - приемането значими закони, от които зависи бъдещето на страната. Много ще се веселя, в случай че по най-бързия метод се сформира държавно управление. И има риск от несъставяне на държавно управление. И в случай че вървим по общоприетата процедура с раздаването на мандатите, има риск това да докара до крах и със законодателната активност ", сподели Радев.

Движение за права и свободи постоянно е бил деен участник в приемането на Закона за държавния бюджет. И моят въпрос е по какъв начин го виждате във времето, тъй като май месец е изпълнен с празници и почивни дни. Трябва да бъдем реалисти - бюджет ще бъде импортиран от служебното държавно управление. Как го виждате във времето този развой и вашето виждане за изискванията този бюджет да е в границите на 3% недостиг ", добави още Радев.

" Днес за нас е празник, празникът на покаянието и празникът на опрощението за мюсюлманите. Месец Рамазн е месецът на състраданието и милосърдието. Съвсем естествено за край е Байрамът. Искам да поздравя всички мюсюлмани. От предходните избори - това, което казахте, че коментирахме, че българският народ е умен и основава една и съща конструкция на Народно събрание и не огласява никого независимо да има болшинство. Още тогава казахме, че най-вероятно ще имаме следващите ненужни предварителни избори, които ще основат сходна конструкция на Народно събрание, което към този момент е реалност. Обиколихме цяла България и в разговор с хората се опитахме да определим дневния ред на обществото - високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и несъответстващите приходи. Поехме ангажимент, че в случай че участваме в болшинството в Народно събрание, ще се опитаме да създадем по този начин, че дневният ред на обществото да бъде и дневен ред на политиците, Народното събрание и възможен постоянен кабинет. В момента сме очевидци, че макар че пет пъти избори, има да научим към момента някои уроци. Имаме пропуснати към 20 дни след изборите, вместо да се занимаваме по какъв начин и по какъв метод да се структурира болшинство в Народното събрание, което да излъчи постоянен кабинет, ние следим, че първите две политически сили влязоха в полето на популизма да дефинират едни законопроекти, които да се преглеждат, без да има явен индивид, който да носи отговорността за тези дейности ", съобщи Мустафа Карадайъ.

Държавният глава ще се срещне още с " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ", с което ще завърши кръгът от съвещания.

Вчера Радев глава се срещна с първите две парламентарни обединения - ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България ".

След като бъдат извършени съвещания с всички парламентарно показани партии, президентът ще връчи и първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ-СДС.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР