Днес премиерът Бойко Борисов ще разговаря с патриарх Неофит и

...
Днес премиерът Бойко Борисов ще разговаря с патриарх Неофит и
Коментари Харесай

Премиер, патриарх и синод обсъждат мерките за Цветница и Великден

Днес министър председателят Бойко Борисов ще беседва с патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод по отношение на ограниченията за сигурност по време на наближаващите Великденски празници, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Премиерът изрази опасенията си, че пикът на разпространяването на болестта от ковид у нас ще е тъкмо по време на Цветница и Великден. “Истински ме е боязън Цветница и Великден да не ни вкарат в тоя пик. В момента пълзим постепенно нагоре, само че нагоре, нещо по-дисциплинирано, в случай че можем да създадем ”, сподели Борисов по време на брифинга на оперативния щаб в сряда. Той акцентира, че няма по какъв начин да приказваме за разхлабване на ограничения в този момент, преди да минат две-три седмици и да се види каква ще бъде обстановката след празниците.

По време на срещата се чака да бъден конкретизиран и методът, по който ще бъде донесен от Йерусалим чудодейният Благодатен огън.

Всяка година в навечерието на Възкресение, представители на Българската православна черква пътуват до Йерусалим, с цел да донесат слизащия единствено на Велика събота Свещен плодороден огън, който получава само патриарха на православните християни в Свещения град. В последните две години България предава чудодейния огън и на Северна Македония.

БГНЕС напомня, че в края на март беше решено всички служби във връзка Великден да бъдат пред храмовете, а за спазването на дистанцията и попречване на трупане на доста хора, да следи полицията.

Всеки християнин ще може да влезе в църквата и да си възпламени свещ, само че службите ще са извън. Свият Синод на БПЦ прикани вярващите християни да останат по домовете си. Самият патриарх Неофит сподели преди дни, че би трябвало да съобразим всекидневието си с всички условия на изключителното състояние.

Тази година Връбница (Цветница) е на 12 април, неделя. Възкресение Христово (Великден) – най-големият празник за православните християни, именуван Празник на всички празници, е на 19 април, неделя. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР