Днес премиерът Бойко Борисов празнува своя 60-годишен юбилей.Роден е през

Днес премиерът Бойко Борисов празнува своя 60-годишен юбилей.Роден е през ...

Бойко Борисов на 60 – честит рожден ден!.


Днес премиерът Бойко Борисов празнува своя 60-годишен юбилей.

Роден е през 1959 година в Банкя, баща му е служител в Софийско градско управление на МВР, а майка му начална учителка. Има сестра Красимира, която е лекар.

Завършва школата на МВР в Симеоново специалност "Противопожарна охрана", по-късно работи в системата на МВР.

В началото на демокрацията започва охранителен бизнес - основава фирмата „Ипон-1“ ООД, която осигурява охраната на видни личности като Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски.

През 90-те години той има участие и в редица други търговски дружества с различен предмет на дейност. След назначаването му на държавен пост през 2001 г. Борисов се оттегля от бизнеса си. Тогава е назначен на длъжност главен секретар на МВР, като до 2004 г. от звание „майор“ израства до „генерал-лейтенант“.

През 2005 година Борисов участва като независим кандидат в частичните кметски избори в София, стига до балотаж (срещу Татяна Дончева от БСП) и е избран с убедително мнозинство (68,5%).

През 2006 година е учредено сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ), в което Бойко Борисов официално не участва, но на практика е неин „неформален лидер“, до 2010 г., когато става председател на партията.

Става премиер на България в три правителства – от 2009 до 2013 г., от 2014 г. до началото на 2017 година и в настоящото.

В свободното от политиката време се увлича от спорт – карате, тенис, футбол.

Рождените му дни не се празнуват публично (миналата година на този ден например Борисов бе на посещение в Израел).

Източник: novinite.bg