Днес, прекланяйки глава пред делото на светите братя Кирил и

...
Днес, прекланяйки глава пред делото на светите братя Кирил и
Коментари Харесай

Караянчева в Рим: Горди сме, че над 300 млн славяни пишат на кирилица


Днес, прекланяйки глава пред делото на светите братя Кирил и Методий, ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица, която е третата писменост в Европейския съюз. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева пред присъстващите на поклонението пред мощите на Св. Кирил в базиликата „ Сан Клементе “ в Рим. На поклонението участваха и членовете на делегация на Република Северна Македония, които също са в Рим, оповестиха от прес службата на Народното събрание.

Парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на посещаване в Рим и Ватикана във връзка 24 май. В състава на делегацията са ръководителят на Групата за другарство България – Италия и на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин и народните представители от Групата за другарство Младен Шишков, Павел Шопов, Симеон Симеонов и Албена Найденова. В нея са включени представители на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна черква и на Католическата черква.

За мен е огромна чест, че можем дружно с сътрудниците от Република Северна Македония да честваме делото на светите братя Кирил и Методий, на техните възпитаници и не без горделивост ще кажа делото на средновековна България и княз Борис Първи, който съумя да приюти учениците, да направи книжовни школи, съобщи Цвета Караянчева. Тя акцентира, че няма по-голямо обръщение от това да бъдем обединени в този момент в навечерието на Европейските избори, да бъдем мощни пред паметта на Константин Кирил Философ, акцентира тя. Пътят на Кирил и Методий е бил тежък, само че те са отстоявали своята задача, водени от правилото на единението и на славенето на християнските добродетели, уточни ръководителят на българския парламент. Днес, дружно с сътрудниците от Република Северна Македония, даваме добър образец за това да честваме дружно общата си история, добави Цвета Караянчева.

По време на поклонението Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний акцентира, че 24 май е незабравим ден в сърцата на всички славянски нации и най-много на българския поради делото, подвига и неуморните писания на светите равноапостоли братята Кирил и Методий и техните възпитаници. Той благослови присъстващите Бог да ги закриля да вървят бодро по образеца на светите братя.

Посланик проф. Кирил Топалов от името на посолството на България във Ватикана поздрави всички присъстващи и акцентира, че делото на Кирил и Методий е епохално за времето си, тъй като те постановат четвърти богослужебен език и дават опция всички славяни да имат своя литургия, просвета и книжовност.

След поклонението пред мощите на Св. Кирил българската делегация беседва с приора на базиликата „ Сан Клементе “. Председателят на Народното събрание подари на църквата първокласно издание на „ История славянобългарска “ и почетен плакет на българския парламент. „ Щастлива съм, че през днешния ден, когато честваме най-светлия празник 24 май – деня на славянската книжовност, се допрях до това свято място “, написа ръководителят на Народното събрание в почетната книга на храма.

По самодейност на учителка по български език, която от 18 години е в Италия, българската делегация и всички присъстващи на поклонението изпяха в базиликата „ Сан Клементе “ химна на българската култура „ Върви, народе възродени “.

По-късно ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева сервира цветя пред българската плоча в базиликата „ Санта Мария Маджоре “, където писмеността и славянските книги са получили публично самопризнание от Ватикана. На церемонията участва и ръководителят на Народното събрание на Република Северна Македония Талат Джафери.

Българската делегация посети храм „ Свети Павел но Регола “ – храмът, който Българската православна черква употребява за свещенодействие в Рим.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР