Днес предстои да бъдат представени конвергентните доклади на Европейската комисия

...
Днес предстои да бъдат представени конвергентните доклади на Европейската комисия
Коментари Харесай

Брадва! Отрязаха България За Еврозоната!

Днес следва да бъдат показани конвергентните отчети на Европейската комисия и Европейската централна банка, които се разгласяват един път на всеки две години. В черновите им се съдържали изключително отрицателни обвинявания към ръководещите в България, измежду които липса на самостоятелност на Българска народна банка и терзания, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия бранш.

" С оглед на оценката си по отношение на правната съгласуемост и изпълняването на критериите за конвергенция и взимайки поради спомагателни съответстващи фактори, Комисията счита, че България не извършва изискванията за приемане на еврото ", се споделя в оценката на Комисията, с която Ройтерс разполага, заяви " Инвестор ".

Споменаването на критерия за конвергенция значи, че съгласно Европейска комисия няма стабилно повишаване на приходите. Припомня се също, че с цел да се откаже тактично на българското държавно управление, неотдавна като изискване за ERM II бе сложено и участието в европейския банков съюз, което значи да се стартира с по този начин нареченото " тясно съдействие " с еврозоната. България уточни, че според законодателството на Европейски Съюз участието в банковия съюз не е аршин за участие в еврозоната, нито за влизане в ERM II. Но решението за приемане на дадена страна в ERM II е в ръцете на държавните управления на страните от еврозоната и на Европейската централна банка.Представители на еврозоната, Европейска комисия, ЕЦБ и други органи ще проведат диалози в София за участието на страната в ERM II в сряда.

В общи линии през последните години България покрива всички " числови критерии " за участие в самата еврозона ( " Маастрихтските критерии*), което е прието от Европейската комисия и Европейската централна банка в отчетите им за конвергентните стратегии на страните. Няма краен период за престоя в ERM ІІ, само че датата на която еврото ще смени българския лев може да става все по-далечна, в случай че страната ни не в профил макроикономическите несъответствия или не означи прогрес в конвергенцията. Освен това още през 2003 година ЕЦБ излезе със мнение, че няма спънка страни с валутен ръб, вързан към еврото, да влязат в ERM II и да останат в борда до приемане на еврото.

" Позицията на българското държавно управление и на централната банка е, че е недопустимо банковият съюз или Mеханизмът за тясно съдействие (close cooperation ) да бъде предусловие за участие в ERM II. Готови сме в деня след вероятно утвърждение на присъединението на лв. към валутния механизъм да аплайваме и в Mеханизмът за тясно съдействие ", споделя финансовият министър Владислав Горанов в изявление за " Капитал " при започване на май. И тъкмо тук е " препъни камъчето ", поради което толкоз се забави кандидатстването за чакалнята.

Въпреки че изпълняваме множеството условности и сме относително постоянни и предвидими, действителната конвергениция с европейската стопанска система постоянно е била спъвана от опасенията за корупция, слаби институции и неефективна правосъдна система. В очите на страните от еврозоната, това наподобява като нова " Гърция ", която може да се наложи да бъде спасявана с пари от джоба на германците.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР