Днес преди залез-слънце може да отпиете една глътка по повод

...
Днес преди залез-слънце може да отпиете една глътка по повод
Коментари Харесай

25 лета от първата победа на България на Световно първенство

Днес преди залез-слънце може да отпиете една глътка във връзка 25 години от първата българска победа на международни футболни финали. На 26 юни 1994 година тимът на Димитър Пенев разруши Гърция с 4:0 и постави завършек на 32-годишното очакване. Точно толкоз време трябваше да мине от първото ни присъединяване на Световно състезание, до момента в който се поздравим с триумф. Редица мощни български футболисти се проваляха в търсене на тази победа, с цел да пристигна тя от краката на Пеневата чета.

Около самия мач с гърците се знае всичко – за мъжкия диалог сред националите, за хорото, спряло рейса на българите в Чикаго, за празненството на брега на езерото Мичиган, обещано от американците в наша чест, за банкета при Шефкет Чападжиев - Чап и изчезналите пликчета с долари, и други Трябва да се кажат и още няколко неща, които приказват за класата на Христо Стоичков и компания. Първо, за разлика от всички преди тях, националите от САЩ'94 се подвигнаха душевен, след резила на старта, и щурмуваха заветната първа победа. Второ, Гърция в действителност е хазаин на срещата, играна пред към 50 000 представители на гръцката диаспора в града на Булс и Ал Капоне. И трето, мачът на " Солджър фийлд " е необикновен – нашите се стоварват на стадиона в 10 часа сутринта, а първият съдийски сигнал е от 11.30 часа локално време.

Ще се намерят такива, които ще кажат, че още веднъж се живее единствено в предишното. Всяка страна малко или доста почита предишните си триумфи, а САЩ'94 категорично е върхът на българския футбол. Германците живееха ли в предишното, когато преди десетина години " Билд " пусна DVD сбирка с всички дотогавашни финали на Бундестима на международни и европейски шампионати. Или пък италианците, откакто още по-скоро " Гадзета дело Спорт " издаде първокласен албум с най-емблематичните първи страници на вестника, отбелязващи най-големите спортни триумфи на Италия през последните 100 години.

За край на тази дребна разходка в предишното да кажем нещо, което може би сте не запомнили или пък не знаете. И което, уви, още по-силно приказва, че лятото на Мондиал'94 надали в миналото ще се повтори за България. Преди последните четири мача в Съединени американски щати, профилираното издание 94 Cup Daily, отдадено на международния шампионат, калкулира отборна оценка на полуфиналистите, основана на оценките по десетобалната система, получени от футболистите на мондиала. Сега звучи като химера, само че се оказва, че България е с по-добра обща оценка и от Бразилия, и от Италия. Какви времена, а?
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР