Днес преди обяд валежи, предимно от сняг, ще има в

...
Днес преди обяд валежи, предимно от сняг, ще има в
Коментари Харесай

Зимата настъпи: Дъжд и сняг превзеха страната, обявен е жълт код

Днес преди обяд превалявания, най-вече от сняг, ще има в западната половина на страната и тук-там там ще се образува снежна завивка, в източната ще са от дъжд. В утринните часове в централните региони на Северна България е допустимо да се образуват поледици, написа Пик.

Още преди обяд от югозапад преваляванията ще отслабват до вечерта и ще стопират, най-късно по здрач в Североизточна България. Вятърът ще е сдържан, в Източна България до мощен и ще се ориентира от северозапад. Максималните температури в крайните югозападни региони, Горнотракийската равнина и по Черноморието ще са сред 9° и 14°, в останалата част на страната - най-вече сред 1° и 6°.

Над планините до сутринта ще бъде облачно, на доста места с превалявания от сняг, под 1700-1800 метра – от дъжд. Още преди обяд от запад преваляванията ще стопират, облачността ще се раздира и понижава, най-късно в планините в Източна България. Вятърът ще е мощен до плевел, само че денем ще се ориентира от югозапад и ще отслабва. Температурите още ще се покачат и оптималната на височина 1200 метра ще е към 5°, на 2000 метра – към минус 1°.

По Черноморието ще бъде облачно с превалявания от дъжд, на доста места - обилни. До вечерта преваляванията ще отслабнат и спрат. Вятърът ще е сдържан до силен; до сутринта ще е с източна съставния елемент, по-късно денем ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са сред 13°-15°, близки до температурата на морската вода. През нощта вълнението на морето ще е 4 бала, денем ще отслабва.

Жълт код за сняг и дъжд е разгласен за цялата страна. Въпреки падналия сняг по по-високите места, пътищата в страната са проходими при зимни условия.

 На проходите " Шипка " и " Петрохан " остава възбраната за прекосяване на тежкотоварни коли над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. От пътната организация припомнят на водачите да са готови за зимни условия, да карат деликатно, със съобразена скорост и да съблюдават разпоредбите за придвижване. За подържането на Републиканската пътна мрежа в подготвеност са 3000 снегорина.

На Запад снеговалежите ще продължат, а на Изток ще има обилни превалявания от дъжд – тук-там се чакат от 20 до 30л/кв.м. Пътната конюнктура ще бъде усложнена.

Снеговалежи ще има в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София - град, София – област, Перник и Кюстендил. Тук се чакат количества сред 10 и 25 л/кв. м., а снежна завивка в планинските региони - до 10 см. През втората половина от деня преваляванията от югозапад ще стопират.

В четири области - Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян, се чакат обилни превалявания най-вече от дъжд, а в планинските региони в нощните часове и от сняг. Количествата ще са сред 20 и 30 л/кв. м. Снежна завивка в планината ще бъде до 10-15 см.

Интензивни превалявания от дъжд се чакат в областите Кърджали, Хасково, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Добрич, Варна, Бургас и Силистра. Количествата ще са сред 20 и 30 л/кв.

Времето ще се задържи тъмно, студено и съвсем без смяна до четвъртък.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР