Днес преди обяд валежи от сняг, ще има главно в

...
Днес преди обяд валежи от сняг, ще има главно в
Коментари Харесай

Седмицата започва с дъжд и сняг

Днес преди обяд превалявания от сняг, ще има основно в Северозападна и централните региони на Северна България, а на останалите места ще са от дъжд. В утринните часове в централните региони на Северна България е допустимо да се образуват поледици. Жълт код за дъжд и снеговалежи е разгласен за цялата страна през днешния ден, сочи информация на уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Снеговалежи ще има в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София-град, София-област, Перник и Кюстендил, където количествата ще са сред 10 и 30 л/кв.м, а снежна завивка в планинските региони - от 10 до 25 см. През втората половина от деня преваляванията от югозапад ще стопират.

В четири области - Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян, се чакат обилни превалявания най-вече от дъжд, а в планинските региони в нощните часове и от сняг. Количествата ще са сред 20 и 30 л/кв.м. Снежна завивка в планината ще бъде до 10-20 см.

Интензивни превалявания от дъжд се чакат в областите Кърджали, Хасково, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Добрич, Варна, Бургас и Силистра. Количествата ще са сред 20 и 30 л/кв.м.

Още преди обяд от югозапад преваляванията ще отслабнат и до вечерта ще спрат, най-късно, в Североизточна България. Вятърът ще е сдържан от изток-североизток, в Източна България до мощен, само че денем ще се ориентира от северозапад и ще отслабва. Максималните температури в крайните югозападни региони, Горнотракийската равнина и по Черноморието ще са сред 9 и 14 градуса, в останалата част на страната - най-вече сред 1 и 6 градуса.

В планините преди обяд ще бъде облачно, на доста места с превалявания от сняг, под 1700-1800 м - от дъжд. Още преди обяд от запад преваляванията ще стопират, облачността ще се раздира и понижава, най-късно в планините в Източна България. Вятърът ще е мощен до плевел, само че денем ще се ориентира от югозапад и ще отслабва. Температурите ще се покачат и оптималната на височина 1200 м ще е към 5 градуса, на 2000 м - към минус 1 градуса.

По Черноморието ще бъде облачно с превалявания от дъжд, на доста места - обилни. До вечерта преваляванията ще отслабнат и спрат. Вятърът ще е сдържан до мощен, преди обяд от югоизток, по-късно денем ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са сред 13-15 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 3-4 бала и денем ще отслабва.

Във вторник сутринта ще е студено, само че денем вятърът ще се ориентира от югоизток, ще се усили и температурите ще се покачат - оптималните ще бъдат сред 5 и 10 градуса, в Горнотракийската равнина и източните региони до 14-16 градуса. Само в северозападните региони, където ще се задържи снежна завивка, а югоизточният вятър ще е слаб, ще остане с температури близки до 0 градуса.

В сряда в множеството региони ще вали дъжд, преваляванията ще са обилни по количества, а тук-там в Южна България ще са съпроводени с гръмотевици. Сняг ще превалява на обособени места в Северозападна България, а по-късно денем и в Предбалкана. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще се усили и още веднъж ще нахлуе леден въздух. През нощта против четвъртък в Северна и по високите котловинни полета на Западна ще вали сняг, в Южна - дъжд.

В четвъртък преваляванията ще отслабнат, до вечерта ще спрат, вятърът ще отслабне. В петък и събота към този момент ще е без превалявания, само че студено, изключително в Северна България, където минималните температури ще се намаляват тук-там до минус 10 градуса. Облачността ще се раздра, над доста региони до слънчево, само че на обособени места в низините ще бъде с ниска облачност или мъгла. Дневните температури ще бъдат в доста необятни граници, само че въпреки всичко с наклонност към покачване, повече през втория ден, когато вятърът ще се ориентира от югозапад.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР