Днес пред паметника 1300 години България край Националния дворец на

...
Днес пред паметника 1300 години България край Националния дворец на
Коментари Харесай

Да си направим фланелки, да се снимаме с дрон и още идеи в подкрепа на паметника при НДК

Днес пред паметника " 1300 години България " край Националния замък на културата трябваше да има митинг на жители, против плануваното му срутване. Под най-близкото дърво до монумента, в търсене на сянка от напичащото слънце, се събраха едвам 30-тина индивида, които взеха решение да отсрочат събитието за идния вторник от 18 часа. Те въпреки всичко останаха край творението на Валентин Старчев, с цел да обсъдят по какъв начин да проведат идващия си митинг.

" Нека всеки да си направи по един афиш за идващия път ", сподели някой. " Да създадем флашмоб до кръстовището (на булевардите " Витоша " и " Патриарх Евтимий " ) ", предложи различен. Идеята се хареса толкоз, че бе допълнена с " А може да преминем няколко пъти през кръстовището " и " А може напряко легнем на кръстовището ".

От спокойният спор на бранителите на паметника се разбра, че идващия вторник те ще създадат жива верига, която ще снимат с дрон. Дотогава обаче те възнамеряват акция, в която всеки да си направи селфи край " 1300 години България " и да качи фотографията в обществените мрежи с хаштаг, чието работно заглавие бе - #докатоощегоима.

Събралите се бяха най-вече младежи, които възнамеряваха своя спокоен и кротичък митинг за опазването на това, което съгласно тях е " знак на една отминала ера ", " отлично произведение на изкуството ", " страховит монумент " и " делото на живота на Старчев ". Те обясниха подбудите си и с обстоятелството, че с премахването на монумента " властта цели да разединява хората ".


© Веселин Николов

Кадър от днешните митинги

Основното им неодобрение бе, че Столичната община към момента не е оповестила дата за демонтирането на паметника. " Те какво, ще издебнат да го бутнат през нощта ли?! ", възнегодува една от протестиращите.

Макар и Столичният общински съвет да взе решение за демонтирането на монумента през 2014 година, по-голямата част от него към момента на мястото си (бел. ред - на мястото на отстранените поради него паметни плочи на Първи и Шести пехотен полк). През годините огромна част от облицовката и детайлите на скулптурата паднаха и общината ги прибра на предпазване. Авторът на творбата - Валентин Старчев, апелира решението на общинските съветници на два пъти пред Върховния административен съд. И двата пъти възражения му не бяха почетени.

В края на май кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че паметника " 1300 години България " ще бъде демонтиран през лятото. Астрономическото лято ще настава на 21 юни, в 7:44 часа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР