Днес пред нас стои важна задача. Трябва да разберем как

...
Днес пред нас стои важна задача. Трябва да разберем как
Коментари Харесай

ЕК предлага подкрепата за пчеларство да бъде увеличена от 36 млн. евро до 60 млн. евро годишно


Днес пред нас стои значима задача. Трябва да разберем по какъв начин по най-хубавия метод да отговорим на провокациите, свързани с опазването на пчелите, загубата на местообитания, използването на пестициди, климатичните промени, качеството на храните. Това съобщи комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел, давайки началото на основния спорен панел в програмата на Световния симпозиум по мановия мед в Царево, отдаден на опрашването, опрашителите и екосистемните услуги. " Цифровите технологии могат значително да допринесат за възстановяване на земеделските практики и развиването на пчеларството – от изкуствения разсъдък, прецизното земеделие в частност, до приложения, които засягат наблюдението и разбора на данни. ", добави тя.

Мария Габриел показа водещите начинания на Европейската комисия за пчеларския бранш. Комисията разгласява на 1 юни първата координирана самодейност на общоевропейско равнище за опрашителите. Тя включва дейности в три предпочитани области: възстановяване на знанието за намаляването на пчелите, аргументите за него и следствията от това; повишение на информираността; иницииране на по-широк публичен спор и поощряване на обмяна на информация. В тази връзка българският еврокомисар напомни значимостта на съглашението за партньорство, чието начало беше сложено на управляваната от нея Европейска седмица на пчелите и опрашването през 2017 година за възстановяване на събирането, ръководството и шерването на данни. " Цифровите технологии са основни в това изпитание. Има благоприятни условия за финансова поддръжка по актуалната стратегия Хоризонт 2020 и ще има още повече в бъдеще по стратегия Хоризонт Европа и новата стратегия Цифрова Европа, с цел да се помогне с напредъка при наблюдението и обработката на данни. Съществува и опцията да се основат характерни хъбове за цифрови нововъведения на място и да се тестват нови технологии или по-безопасни за пчелите препарати. Цифровизирането на земеделските действия би имало позитивно отражение. Водещ детайл остава и възстановяване на връзката и синергията сред работата на пчеларите и земеделците като две страни в една и съща цел – точно земеделие, развивано в здравословни екосистеми, където пчелите са предпазени ", означи Мария Габриел.

Българският комисар осведоми още, че предлагането на Европейската комисия за промяна на Общата селскостопанска политика за интервала 2021-2027 година включва равнището на европейска поддръжка за националните стратегии по пчеларство да бъде увеличена от 36 милиона евро на година до 60 милиона евро. Мария Габриел притегли вниманието и върху цифровите платформи като техническо решение, което свързва другите общности и им дава опция да обменят най-хубави практики. Вече съществуват няколко платформи (като мрежата LEADER), изключително в областта на проучванията и нововъведенията. " Ключовата дума е разговор, който да трансформира думите в дейности. Нужно е осъзнаване, че връзката земеделци-пчелари, с уговорката на вземащите решения, благодарение на новите технологии, е работещата формула за опазването на пчелите и развиването на пчеларството като значим бранш на селското стопанство ", посочи еврокомисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР