Днес пред нас стои важна задача. Трябва да разберем как

...
Днес пред нас стои важна задача. Трябва да разберем как
Коментари Харесай

Мария Габриел: Цифровите технологии могат съществено да допринесат за развитието на пчеларския сектор

Днес пред нас стои значима задача. Трябва да разберем по какъв начин по най-хубавия метод да отговорим на провокациите, свързани с опазването на пчелите, загубата на местообитания, използването на пестициди, климатичните промени, качеството на храните.

Това съобщи комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел, давайки началото на основния спорен панел в програмата на Световния симпозиум по мановия мед в Царево, отдаден на опрашването, опрашителите и екосистемните услуги, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България. "Цифровите технологии могат значително да допринесат за възстановяване на земеделските практики и развиването на пчеларството – от изкуствения разсъдък, прецизното земеделие в частност, до приложения, които засягат наблюдението и разбора на данни. ", добави тя.

Мария Габриел показа водещите начинания на Европейската комисия за пчеларския бранш. Комисията разгласява на 1 юни първата координирана самодейност на общоевропейско равнище за опрашителите. Тя включва дейности в три предпочитани области: възстановяване на знанието за намаляването на пчелите, аргументите за него и следствията от това; повишение на информираността; иницииране на по-широк публичен спор и поощряване на обмяна на информация. В тази връзка българският еврокомисар напомни значимостта на съглашението за партньорство, чието начало беше сложено на управляваната от нея Европейска седмица на пчелите и опрашването през 2017 година за възстановяване на събирането, ръководството и шерването на данни. "Цифровите технологии са основни в това изпитание. Има благоприятни условия за финансова поддръжка по актуалната стратегия Хоризонт 2020 и ще има още повече в бъдеще по стратегия Хоризонт Европа и новата стратегия Цифрова Европа, с цел да се помогне с напредъка при наблюдението и обработката на данни. Съществува и опцията да се основат характерни хъбове за цифрови нововъведения на място и да се тестват нови технологии или по-безопасни за пчелите препарати. Цифровизирането на земеделските действия би имало позитивно отражение. Водещ детайл остава и възстановяване на връзката и синергията сред работата на пчеларите и земеделците като две страни в една и съща цел – точно земеделие, развивано в здравословни екосистеми, където пчелите са предпазени ", означи Мария Габриел.

Българският комисар осведоми още, че предлагането на Европейската комисия за промяна на Общата селскостопанска политика за интервала 2021-2027 година включва равнището на европейска поддръжка за националните стратегии по пчеларство да бъде увеличена от 36 милиона евро на година до 60 милиона евро. Мария Габриел притегли вниманието и върху цифровите платформи като техническо решение, което свързва другите общности и им дава опция да обменят най-хубави практики. Вече съществуват няколко платформи (като мрежата LEADER), изключително в областта на проучванията и нововъведенията. "Ключовата дума е разговор, който да трансформира думите в дейности. Нужно е осъзнаване, че връзката земеделци-пчелари, с уговорката на вземащите решения, благодарение на новите технологии, е работещата формула за опазването на пчелите и развиването на пчеларството като значим бранш на селското стопанство ", посочи еврокомисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР