Днес пред бТВ съпредседателят на Продължаваме промяната“ Кирил Петков отрече

...
Днес пред бТВ съпредседателят на Продължаваме промяната“ Кирил Петков отрече
Коментари Харесай

Игра на кодове или как Борисов и Нинова подкрепят една и съща легенда

Днес пред бТВ съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков отхвърли обвиняванията, които му насочи вчеразам.-председателят на Българска социалистическа партия Георги Свиленски, че им е предложил да отдръпват връщането на смесеното гласоподаване, а в подмяна „ ще им даде кодовете “ от машините, и разгласи, че ще съди Свиленски.

„ Това, което споделих е, че ние сме подготвени да подкрепим одит от специалисти на кода преди изборите, след изборите, с цел да получат сигурност и да махнат своето подозрение от машините. След това господин Свиленски, съгласно мен, употребява неистина. Дадох му втори късмет, само че той още веднъж повтори изявлението си. Затова ще подам иск “, съобщи Петков.

Петков изясни, че кодовете са в ЦИК и партиите или водачите на партиите нямат достъп до тях, затова няма по какъв начин да манипулират. Той добави, че в случай че е можел да ги манипулира, нямаше ГЕРБ да спечелият изборите:

„ Аз споделих – „ одит върху кодовете “. Аз в никакъв случай не съм ги виждал. Абсолютно безумно е да съм го казвал – такава клевета. Гледах господин Борисов. Идеята, че някой има „ тайните кодове “. Ние сме втора мощ. Нашите най-близки сътрудници са шеста мощ. Ако имаше някакви вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на господин Борисов 25%? “, разяснява някогашният министър председател.

Според него сега има опит за дискредитиране на машините за гласоподаване. Петков акцентира, че кодовете са в Централната изборна комисия и всяка партия може да ги изисква.

„ Гледам „ шоуто на господин Борисов “ – въглищните централи, Gempcorp, в този момент употребява думите на господин Свиленски за кодовете. Вместо да се занимаваме с подправени вести, хайде господин Борисов да направи една визия за България, да покаже стратегия, да стартира съдружни диалози с другите партии – минаха 60 дни “, уточни той.

Петков още веднъж акцентира: „ Ние няма да подкрепим първия мандат. За втория мандат сме дали поръчка за държавно управление на малцинството с „ Демократична България “.

Той се разгласи срещу „ техническо държавно управление “. Така съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ отхвърли предлагането на водача на ГЕРБ Бойко Борисов за сключване на документ за работа по съответни политики и държавно управление с мандат от 6 месеца. „ Няма да вървим в тъмни стаички да се договаряме. Ако някой желае да се крие зад специалисти, няма да стане. Всичко това е залъгване и замазване “, сподели Петков.

Припомняме, че Народното събрание в последната седмица е обзет от остри разногласия по отношение на машинното гласоподаване и връщането на хартиената бюлетина. Казусът провокира всеобщо неодобрение измежду хората, изключително поради метода, по който се прокарват законопроектите. Най-фрапантния случай беше среднощното съвещание на правната комисия в Народно събрание, което продължи 18 часа, и процедурните хватки и оферти вкарани в последния миг. Новосформиралото се болшинство сред Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи подозрително яростно се пробва да обезсмисли машинния избор.

Гласуването с хартиени бюлетини се потвърди в годините като ненадеждно и будещо съществени подозрения по отношение на изборния резултат, точно поради големия брой „ сбъркани “ бюлетини “ и човешкият фактор в броенето им. Машинното гласоподаване пък понижи доста броя на невалидните бюлетини, дори те съвсем липсваха.

Защо внезапно трите партии взеха решение, че то не е надеждно? Вероятно за Българска социалистическа партия това е опит да оправдаят все по-намаляващите им резултати на последните избори, а за ГЕРБ, да си набират тези няколко % нужни им за болшинство при идващ парламент.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР