Днес празнуваме единението на българския народ. Съединението на Княжество България

...
Днес празнуваме единението на българския народ. Съединението на Княжество България
Коментари Харесай

Бургазлии отбелязаха Съединението с редица събития

Днес честваме единението на българския народ. Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 година е една от най-важните дати в новата българска история. Събитие, белязало по-нататъшното развиване на българската страна. Присъединяването на българските земи на юг от Балкана е сполучлива стъпка в реализирането на националноосвободителната стратегия на българите. Това е първата безапелационна поръчка за независимо, равноправно присъединяване на млада България в развиването на съвременна Европа.

Днес, 132 години след тези паметни за родината ни събития, Бургас се преклони пред паметта на всички герои, дали живота си в битката за националното обединяване. Честванията на историческия акт започнаха на площад " Атанас Сиреков " с издигане на националния байрак на Република България и флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас. Пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк пред Военния клуб беше отслужена заупокойна молитва в памет на падналите в Сръбско-българската война през 1885 година

Венци и цветя на благодарност сервираха зам.-кметовете на Бургас Руска Бояджиева, Красимир Стойчев и Лорис Мануелян, регионалният шеф Вълчо Чолаков, ръководителят на Общинския съвет Костантин Луков, главнокомандващият на Военноморска база-Бургас комодор Мален Чубенков, шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи комисар Калоян Калоянов, бургаски депутати, общински съветници, родолюбиви организации и признателни жители.

Почит към подвига на героите отдадоха още елементи от Военноморски гарнизон-Бургас, сухопътни и военно-въздушни войски, а за достоверната атмосфера на празничния ден способстваха музикантите от представителния Бургаски духов оркестър.

Честванията в Бургас, отдадени на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, продължиха с празнични фоклорни концерти на отбор " Атанас Манчев " на площада пред Община Бургас и на пенсионерските клубове в града на открита сцена " Охлюва " в Морската градина.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР