Днес православните християни честват празника Свети Дух. На празника Свети

...
Днес православните християни честват празника Свети Дух. На празника Свети
Коментари Харесай

Честваме Свети Дух! Ето какво правим на този ден

Днес православните християни празнуват празника Свети Дух . На празника Свети Дух, който се отбелязва в деня след Петдесетница, Православната черква отдава респект на Светия животворящ Дух, който е третото лице на Светата единосъщна и неразделна Троица.

Празникът Свети Дух е обвързван по смисъл с честването на Петдесетница и се отбелязва постоянно в понеделник.

Двата празника са последни от Великденския цикъл.

На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с плодородни блага. На този ден църквата популяризира Светата животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети.

Според християнската религия Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. В иконографията Свети Дух се изобразява като гълъб.

Празникът се свързва с култа към мъртвите и съгласно националните вярвания на него душите на покойниците, " пуснати " на Великден, " се прибират ". Жените носят на гробищата орехови листа, разстилат ги върху гробовете, та да " създадат сянка " на мъртвите на оня свят.

В църквата постилат на пода орехова шума, коленичат на нея и със затворени очи " виждат " свидните си близки покойници.

Народът назовава празника Духовден и с него стартира " Русалската седмица ", " Русалската неделя ", " Самодивската неделя ".

Според преданията " Русалийки ", " Русалии " били невидими, нечисти, вредоносни сили, на които, въпреки и по-рядко, се приписва дарба да лекуват.

В Северна България имат вяра, че русалийките са душите на млади удавници , които като бели и жълти пеперуди прелитали оттатък Дунава.

За да се предпазят от русалиите, хората окичвали вратите и прозорците с пелин, чесън, репей, орехова шума, носели ги и в облеклата си, тъй като вярвали, че злите сили бягат от неприятната им миризма. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР