Днес Православната църквата почита Ефрем Сирин известен и като Ефрем

...
Днес Православната църквата почита Ефрем Сирин известен и като Ефрем
Коментари Харесай

Днес църквата почита светеца, който съхранил вярата със словото си. Празнуват всички с името...

Днес Православната църквата уважава Ефрем Сирин прочут и като Ефрем Сириец (ок. 306-373 г.) – сирийски дякон, химнописец и богослов, християнски светец, един от църковните отци и учители на Църквата.

Роден е в християнско семейство в град Нисибис на територията на днешна Турция, до границата със Сирия. Получава кръщение като юноша, по-къcно става духовник и бива ръкоположен за дякон. Започва да написа мнения върху Библията и да композира химни.

Сред множеството публикувани тогава ереси – арианска, манихейска, марционистка (която отхвърляла Стария Завет), вардесанитска и доста други гностически секти, всяка от които твърдяла, че тя e единствената същинска черква, Ефрем композира голям брой химни, защитаващи Никейското богословие.

Основава учебното заведение на Нисибис, което епохи по-късно става главен център за образование на Източната черква. През 359 година Персите завземат град Нисибис и изселват цялото християнско население на града. Ефрем първо отива в Диарбекир, а по-късно – в град Едеса в Месопотамия. Там Ефрем се посвещава на служение на новото си паство и продължава да се занимава с преподаване в учебното заведение на Едеса. Умира през 373 година, откакто се заразява с чума, до момента в който служи и се грижи за инфектираните с чума.

Сред творбите му са над 400 химни , разграничени на групи – против ересите, за вярата, за парадайса, за девството и други

Почитан е от Римокатолическата, Православната, Англиканската, Шотландската Епископална църкви, Църквата на Уелс и доста други.

Днес честват всички с името Ефрем.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР