Днес православната църква почита великомъченица Кириакия – Неделя.Според народните поверия,

...
Днес православната църква почита великомъченица Кириакия – Неделя.Според народните поверия,
Коментари Харесай

Страхотен празник! Черпят любими имена, ето за какви знамения да следите

Днес православната черква уважава великомъченица Кириакия – Неделя . Според националните поверия, в случай че времето на 7 юли е горещо, зимата следва да бъде дълга и студена. Ако времето е ветровито и дъждовно, ще имаме мека зима.

Света великомъченица Кириакия е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт дребна родителите й я срещнали с истините на Христовото благовестие и тя от рано се посветила на служене на Бога, като водила непорочен и благоверен живот.

Когато император Диоклетиан още веднъж подхванал гоненията срещу християните, пробвайки се с мъчения и закани да накарат християните да се отхвърлят от Христа и да вършат приношения на идолите, потърпевши родителите на светата и тя самата.

Затваряли я, мъчили я, горили я, гола я влачили из града, били я с камшици и безпощадно забивали в тялото й нажежени железа. Но поддържана от Божията берекет, мъченицата чудодейно се изправяла всякога. Застанала във всеоръжието на вярата, тя отговаряла на мъчителите си с думите на апостола: „ Когато съм немощна, тогава съм мощна “ (2Кор. 12:10), и хиляди други страдания да измислите, „ за мене животът е Христос, а гибелта – облага “ (Фил. 1:21).

С думи мъчениците учела неуверените да странят от идолите и твърдо да имат вяра в Разпнатия, а с чудесата и подвизите си им изявили силата на Христа Бога и на християнското благочестие. Накрая я осъдили на посичане с меч. Преди палачът да извърши наказването, светата великомъченица с Божието име на уста коленичила и за всеобщо учудване отдала Богу дух. Това станали на 7 юли 289 година.

На 7 юли имен ден честват: Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР